OTKRIVAMO: Aljbin Kurti svojevremeno u Norveškoj tražio azil kao homoseksualac, o njemu je snimljen i film!

Kako je potomak Srba Kurtovića iz Ulcinja, od vođe prištinskih studentskih protesta protiv beogradske vlasti, preko političkog i seksualnog disidenta i portparola OVK, stigao do mesta premijera lažne države Kosovo? Uspon Aljbina Kurtija nije iznenađenje za one koji prate njegovu političku karijeru prožetu brojnim tajnama.

Za Kurtija se prvi put čulo u javnosti u drugoj polovini devedesetih kada je organizovao studentske demonstracije. Istakao se kao lider otpora, ali je ubrzo uhapšen i služio je kazne u zatvorima u Lipljanu i Požarevcu. Reputaciju i nadimak kosovski Če Gevara stekao je predvođenjem uličnih protesta, borbama protiv režima koje su mu donele zatvorske kazne, ali je ostao upamćen i po bacanju suzavca u parlamentu, skrivanju prihoda i vezama sa „stranim faktorima“.

Na početku sukoba na Kosovu Kurti se u avgustu 1998. pridružio nekadašnjem kolegi njegovog oca, Ademu Demaćiju, tada političkom predstavniku OVK koji je 28 godina proveo u jugoslovenskim zatvorima. Kurti je uhapšen tokom NATO bombardovanja, u pokušaju da napusti Kosovo. Posle povlačenje srpskih snaga s Kosova u junu 1999, nekoliko stotina zatvorenika, među kojima je bio i on, prebačeni su u centralnu Srbiju. U martu 2000. osuđen je u Nišu na kaznu od 15 godina zatvora zbog terorizma. Odbio je da se brani u ovom procesu, izjavivši da priznaje samo „sud svog naroda“.

Nije odslužio kaznu u celosti, jer je novoizabrana demokratska vlast nakon pada Miloševića 2000. oslobodila političke zatvorenike njegovog režima.

O zatvorkim iskustvima Kurti nerado govori u javnosti.  Po izlasku iz zatvora menja izgled, počinje da pušta kosu, a kolege primećuju sve veću feminiziranost. Zbog toga ubrzo počinje da bude progonjen u konzervativnoj albanskoj sredini zbog čega se odlučuje da ode u Norvešku gde se obraća raznim NVO organizacijama za zaštitu prava LGBT osoba. Norveška pravi dokumentarac o progonu transrodnih osoba iz Albanije i Kosova gde u polučasovnom intervjuu Aljbin iznosi svoju priču…

Sia.rs

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar