ISTRAŽUJEMO: Da li su roditelji iz Novog Sada ubili decu pa sebe pod uticajem neke sekte?

POSLE NEZAPAMĆENE TRAGEDIJE U PETROVARADINU

Ako se utvrdi da su majka i otac dečaka pripadali verskoj zajednici koja ih je podstakla da usmrte dečake, pa sebe, istragu treba preusmeriti, a onima koji su ih na to nagovorili preti stroga zatvorska kazna.

Istražitelji u Novom Sadu još utvrđuju sve okolnosti ubistva dva dečaka od jedne i tri godine u kući u Petrovaradinu. Nezvanične informacije govore o tome da su decu pesticidom otrovali njihovi roditelji, koji su posle toga izvršili samoubistvo bacivši se s krova solitera na Limanu. Ukoliko bi ovakva pretpostavka bila potvrđena veštačenjem, to bi značilo da krivičnog postupka ne može biti.

Međutim, potrebno je utvrditi da li je neko podstrekao ovaj mladi bračni par da učini ovakav zločin. U tom slučaju, krivično bi odgovarali oni koji su ih podstrekavali na ubistvo dece, a takođe i na sopstveno samoubistvo.

– Potrebno je veoma pažljivo istražiti ovaj slučaj u kome formalno nema okrivljenog, jer nema osnova za pokretanje krivičnog postupka za ubistvo dece prema supružnicima koji su izvršili samoubistvo. Okolnosti ukazuju da postoji velika mogućnost da ih je možda neko naveo na samoubistvo ili im pomagao u tome, što je i kod nas, kao i u mnogim drugim zemljama propisano kao posebno krivično delo – kaže dr Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

U medijima se spominje mogućnost da je neka destruktivna sekta povezana sa ovim događajem, a to treba da bude predmet odgovarajuće istrage.


– Nažalost, postoje podaci i o takvom delovanju određenih sekti, koji uvek biraju žrtve koje su u psihološkim i socijalnim problemima, pa ih izuzetno jakim manipulacijama navode da učine nešto na svoju štetu, a pritom i samoubistvo predstavljaju kao spasenje. Taj problem nije samo krivičnopravni, već i šire društveni. Zato treba reagovati, pre svega, socijalnom i psihološkom podrškom ljudima koje su žrtve takvih veoma opasnih manipulacija, a tu bi svakako korisnu ulogu mogle da odigraju i tradicionalne religijske zajednice.

Hypetv.rs

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar