INTERVJU: Ivana Vujasin, predsednica zelene partije ISTINA iz Novog Sada

Lokalni, odnosno gradski izbori u Novom Sadu, po važnosti su odmah iza onih „čuvenih“ izbora u Beogradu, a možda čak i važniji od beogradskih izbora jer je Novi Sad administrativni centar Vojvodine, pa se sva dešavanja u njemu reflektuju po automatizmu na celu pokrajinu.

Ekološka ili zelena Stranka ISTINA redovni je učesnik izbora u Novom Sadu, i redovni je deo sastava gradskog parlamenta. O ovim izborima, o Novom Sadu, problemima i planovima razgovarali smo sa predsednicom stranke Ivanom Vujasin.

Kakav doprinos je dala stranka Istina unazad nekoliko godina otkako je postala parlamentarna partija na lokalnom nivou?

IVANA VUJASIN: Moramo biti svesni da neko ko nije u vlasti i na poziciji moći ne može da realizuje svoj program i programske ciljeve u onoj meri u kojoj bi to bitnije oblikovalo društvo i društvene odnose. Istina je vanpoziciona partija i samim tim su joj mogućnosti za konkretnu promenu vrednosnog sistema i društvenih odnosa veoma limitirane. Mi iznosimo naša viđenja rešenja nekih problema, još uvek nismo aktivni na republičkom nivou da formiramo vladu u senci, što je konstruktivan oblik političkog delovanja koji ovde niko ne primenjuje zato je pitanje da li iko i ima neke ideje kako bi vodio društvo. U Srbiji je praksa da se pokušava dospeti na vlast sabotiranjem onoga ko je na vlasti, kako bi se nagomilavaju problemi i kako bi bilo što gore, ne bi lii birači bili nezadovoljni vlašću. To je apsolutno toksičan pristup politici i to je znak da neko ne može ništa da promeni ili reši. Mi želimo da menjamo stvari i da rešavamo probleme. Mogla bih da navodim i neke konkretne stvari koje smo, iako vanpozicioni, uspeli da pokrenemo kao što je Botanička bašta, ali u osnovi to je, gledano iz perspektive jedne šire slike, trivijalno. Mi se trudimo da utičemo na način razmišljanja i na političke postavke stvari. Da politiku iz rijalitija i političke prostitucije, na šta je svedena, prevedemo u nešto što bi bilo društveno korisno. Umesto tračeva i spletkarenja da se vratimo dijalogu, donošenju zaključaka i dogovaranju. Umesto senzcionalizma da budemo sa obe noge na zemlji i da se bavimo onim što je bitno. Umesto prostakluka koji je zavladao u svetu politike da ponovo budemo kulturni i pristojni. Ako smo bar malo uspeli u tome onda je naš dopinos primetan i nešto na čemu vredi istrajavati.

Kakva je situacija sa napuštenim životinjama i divljim deponijama u Novom Sadu?


IVANA VUJASIN: Napuštene životinje su jedan od problema sa kojima se danas susrećemo. Mi ne znamo ni broj pasa na ulicama, a bez toga ne može da se prvi ni adekvatna strategija za rešavanje tog problema. Zakon o dobrobiti se ne primenjuje, neodgovorni vlasnici se ne kažnjavaju, udomljavanje se ne stimuliše. Istina se prvenstveno zbog interesa kućnih ljubimaca, zalaže za izmene i dopune Zakona o dobrobiti životinja, jer životinja nije igračka i ne može posle izvesnog vremena da se napusti i ostavi na ulici, odgovorno vlasništvo je važan segment i ključ u rešavanju ovog problema od kojeg nećemo odustati. Mi se zalažemo da se azili prave samo za životinje koje ne mogu da se udome, ili koje su bolesne, kao trajna mesta za njihov boravak. Umesto azila poteniramo prihvatilišta kao objekte za privremen boravak životinja dok se ne udome.
Problemi sa odlaganjem otpada iz godine u godinu postaju sve ozbiljniji. Prekomerna upotreba plastike, nedostatak reciklažnih programa i neadekvatna infrastruktura za upravljanje optadom rezultiraju stvaranjem deponija koje ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi. Pojačajmo neophodnu kontrolu komunalnih inspektora i komunalne policije, kao deo kaznenih odredbi. Mesta na kojima su bile deponije neophodno je pošumiti ili ozelenili, a zatim, fizički, stubićima, zaštitili, kako se vozila ne bi mogla približiti toj lokaciji. Bavimo se preventivom a ne gašenjem požara. Rešenja postoje, primenimo ih.

Kakav je kvalitet vode i vazduha u gradu?

IVANA VUJASIN: Smatramo da kvalitet vode može biti i bolji, a da li ima dovoljno kapaciteta i vode da se zadovolje sve potrebe građana, to je već drugo pitanje kojim se treba posebno pozabaviti.
U Novom Sadu kvalitet vazduha je 2022. godine bio u trećoj kategoriji po zvaičnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, zvaničnih podataka za 2023. godinu još uvek nema ali verujemo da nije došlo do velikih odstupanja, imajući u vidu da se i dalje radi na infrastrukturi, povećava se broj stanovnika a samim tim i vozila. Pored novih zelenih i parkovskih površina Istina se zalaže za rasterećivanje saobraćaja, uvođenjem tranvaja, izgradnjom garaža na obodima grada gde bi svi koji dolaze u naš grad ostavljali vozila a alternativnim prevozom na primer iznajmljivanjem bicikala, električnih trotineta ili autobuskim prevozom došli do planiranih lokacija. Na žalost niko ne razmišlja dugoročno već nam se vazduh podrazumeva, a on nam je u stvari izvor života i ključan segment za zdrav i srećan život.

Koji su najveći ekološki problemi u gradu?

IVANA VUJASIN: Ekologija je ozbiljna nauka koja se bavi ekosistemom, odnosima u njemu i prvenstveno živim organizmima. Da bismo se ozbiljno bavili ekologijom u Novom Sadu trebalo bi da poput svih uređenih i normalnih gradova u svetu imamo brojčano popisane sve životinje koje žive u Novom Sadu, dakle sve ptice, ježeve i ostalo, te da na osnovu njihovog broja možemo da prate promene, kod nas to nije slučaj. Mi ne znamo ni broj pasa na ulicama, a kamoli divljih vrsta. Što se tiče zaštite životne sredine smatramo kao politička partija posvećena napretku i dobrobiti svih naših sugrađana, da je pitanje zaštite životne sredine od izuzetne važnosti. Na žalost, suočavamo se sa brojnim izazovima u oblasti ekologije, koji zahtevaju hitnu i odlučnu akciju. Zagađenje vazduha, neadekvatno upravljanje otpadom, nedostatak zelenih površina ugrožava naše zdravlje, dovodi do zagađenja tla a sve to dodatno pogoršava kvalitet života u našem gradu. Da skratim, kada govorimo o zaštiti životne sredine ona je takva koliko postoji volja da se ona štiti i koliko sredstava će se za nju odvojiti. Ono što mi možemo da garantujemo je da što budemo imali više uticaja, to će biti i više volje i novca za zaštitu životne sredine.

Kome smeta stranka Istina, zašto je etiketiraju i da li ste bliski vlastima, ili opoziciji, ili imate svoju autentičnu i potpuno nezavisnu politiku u odnosu na druge?

IVANA VUJASIN: Stranka Istina je počela mnogima da smeta od kada smo počeli glasno da govorimo ono o čemu drugi samo šapuću. Smeta svima onima koji bi da ostane stanje kakvo jeste i koji bi da se bave politikom bez da imaju kvalitet za to. Mi hoćemo da menjamo politički ambijent i pravila političke igre. Hoćemo da se politički poeni dobijaju sposobnošću da se reše problemi i programskim rešenjima. Nećemo više politiku koja se svodi na tračeve i napade bez argumenata, na opstrukcije kako bi bilo sve gore i tako se izazivalo nezadovoljstvo naroda. Mi hoćemo da nas narod bira zato što omogućujemo da bude bolje i da prepoznaju prave i realne politike. A ne čistu demagogiju. Smetamo svima onima koji to ne umeju, zato što sa našim jačanjem smanjuju se mogućnosti da prave štetu po narod i društvo. Mi imamo svoj program i sa svima koji imaju slične programske ciljeve i sistem vrednosti možemo da razgovaramo. Mi smo opozicija svakoj lošoj politici i svakom pokušaju da se naškodi kvalitetu života građana, a nemamo potpisan koalicioni sporazum ni sa kime, niti kontrolišemo bilo koje javno preduzeće, bilo koji resurs ili bilo šta drugo što bi nas postavilo u poziciju korištena moći, što je deo definciiju koja objašnjava šta određuje ko je vlast, a ko nije. Tako da mi smetamo svakome onome ko bi da jeftino mešetari i kome odgovara da Srbija ne bude pravno uređena i sređena država.

Da li već sarađujete i sa kojim partijama?


IVANA VUJASIN: Stranka Istina na izbore izlazi samostalno, kao i na prethodne gradske izbore. Trenutno jedino sa kime sarađujemo, jesu naši sugrađani, sa kojima smo svakodnevno na terenu.

Vaša poruka građanima Novog Sada?


IVANA VUJASIN: Uvođenje kulture političkog dijaloga nam je preko potrebno i mi smo ti koji vraćaju kulturu i pristojnost u politiku. Sve lične sujete treba ostaviti po strani i raditi najbolje u interesu građana. Stranka Istina je donosilac promena i glasajući za Istinu birači glasaju za same sebe i ono što je za njih dobro.

Dejan M. Andrić

Zelene novine

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar