BIVŠA VLAST ZASLUŽNA ZA OVO ŠTO SE DEŠAVA SA KOSOVOM!

Katastrofalna greška bivšeg predsednika i bivšeg ministra spoljnih poslova i dan danas koštaju Srbiju.

Položaj Srbije po pitanju Kosova, slažu se mnogi, bio bi znatno lakši da prethodna vlast na čelu sa Borisem Tadićem i Vukom Jeremićem, u to vreme šefom diplomatije nije pre 11 godina napravila katastrofalnu grešku i pred Međunarodnim sudom pravde postavila krajnje nepromišljeno pitanje zakonitosti jednostranog otcepljenja koje je Kosovo, prema mišljenju pravnika, praktično predalo Albancima širom otvorenih ruku.

Naime, Jeremić i Tadić su 2011, tri godine od kada je tzv. država Kosovo proglasila navodnu nezavisnost pred MSP postavili pitanje „Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom?“.

Sud u Hagu je odgovorio da Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. nije prekršeno međunarodno pravo, kao i da ono ne sadrži zabrane proglašavanja nezavisnosti.

Time su, smatraju stručnjaci, omogućili da sud izbegne izjašnjavanje o pravu na secesiju kosovskih Albanaca.

Da nije bilo te kobne greške (a neki smatraju čak i namere) Srbija bi danas imala mnogo bolju pregovaračku poziciju u Birselu.

Pre toga, 2010. dok je ovaj dvojac vadrio i oblačio, pregovori o KiM premešteni su iz UN u EU, što će, kako se ispostavilo biti veoma loše po Srbiju.

Tako da je jasno koliko je loša politika demokratske vlasti po pitanju Kosova ostavila dalekosežne posledice.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar