Amerikanci hapse Dodika zbog izborne krađe!

Vašington je juče osporio Dodikovu sumnjivu izbornu pobedu, pozivajući se na izveštaje o nepravilnostima koje su sačinili posmatračka misija OEBS i međunarodni posmatrački timovi * Amerikanci zahtevaju od Tužilaštva BiH da odmah ispita navode o krađi glasova, čime praktično zahtevaju od tužioca da optuže i uhapse Dodika * Najviše se kralo na izborima u BiH na tzv. kovertiranim glasovima i na „mrtvim dušama“

Dokazi su spremni

Da su Amerikanci ovog puta rešeni da uhapse kontroverznog političara Milorada Dodika, dokazuje i izjava Heder Nauert, portparolke državnog sekretara SAD Majka Pompea.

– SAD dele zabrinutost koju su izrazili izborna posmatračka misija OEBS, međunarodni posmatrački timovi i lokalne nevladine organizacije u vezi sa izbornim procesom u BiH – izjavila je Nauertova. Kako se navodi u saopštenju, Vašington ohrabruje institucije BiH da se pozabave nedostacima koje su uočili posmatrači OEBS.

„Izbori u BiH održali su uz kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima. Kandidati su se fokusirali na lične napade i širenje straha. Čuli smo primedbe na registar CIK, naročito kad je reč o mrtvim glasačima koji su još na listama. Sumnjivi slučajevi glasanja biće predati tužilaštvu“, navedeno je u dopisu OEBS.

Izabrani član Predsedništva BiH Milorad Dodik, s druge strane, potvrđuje da se Amerikanci mešaju u izbore.

– Ambasadorka Morin Kormak pritiskala je članove CIK BiH. Ozlojeđena je, razumem je, jer njeni ‘puleni’ nisu pobedili. Sada pokušava da problematizuje stvar. Jedini nadležan organ za izbore u BiH jeste CIK, a Kormakova je bila tamo i plasirala priče o neregularnosti. Ali to ničim nije dokazala… – podvlači Dodik, ironično dodajući da je jedina neregularnost to što nije Kormakova brojala glasove.

Dodik: Krim je deo Rusije

Milorad Dodik izjavio je juče i da namerava da iznese inicijativu o priznavanju Krima kao dela Rusije.
– Pripajanje poluostrva Rusiji proizašlo je kao rezultat legitimnog referenduma, koji je bio u skladu sa statutom UN. To je bio demokratski proces tokom kog su stanovnici poluostrva iskazali svoj stav. Osim toga, Krim istorijski pripada Rusiji i njen je sastavni deo – rekao je Dodik za rusku „Izvestiju“.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar