Vučić hapsi ministre i funkcionere sadašnje i bivše vlasti!

Predsednik Srbije naredio je policiji i tužilaštvu da organizuju veliku akciju protiv korupcije, u kojoj će pre kraja godine biti pohapšeno, a zatim i procesuirano više od 100 krupnih zverki bivših i sadašnje vlasti – ministara, direktora, funkcionera na svim nivoima vlasti, od države do opština * Među prvima na udaru su Boško Ničić, Blagoje Spasovski, Dragan Đilas, Oliver Dulić, Milan Stamatović, Bratimir Vasiljević i mnogi drugi lokalni moćnici iz svih partija, kažu nezvanični izvori

Kako saznajemo, sa samog vrha države stigao je nalog da ne sme da bude zaštićenih i nedodirljivih, bez obzira na to o kome se radi. Ipak, kako saznajemo, najbolje će proći i ovog puta tzv. izvorni naprednjaci odnosno oni Vučićevi saborci-prvoborci koji su mu pomogli da se ustoliči na vlasti. Boško Ničić vuče repove iz afere „Mazut“i „Ekološka taksa“, Đilas iz afere „BusPlus“ i „Most na Adi“ dok se Dulić tereti za više dela.

Kako otkriva dobro obavešteni sagovornik, formiranje specijalnih odeljenja tužilaštva za borbu protiv korupcije bilo je praktično začetak bitke koja će narednih meseci dobiti epilog, jer je mnogo predmeta već formirano, u saradnji MUP i tužilaštva.

Iza rešetaka će se tada naći veliki broj onih koji su državni, stranački i privredni položaj iskoristili za malverzacije i punjenje sopstvenih džepova.

– Mnogi će se iznenaditi kada budu videli ko će sve doći pod mač zakona. Ovo je doslovno najveća ovakva akcija u proteklih 30, pa i više godina. Spisak je dugačak i za svakog ko je na njemu radi se na prikupljanju neoborivih dokaza da su umešani u ozbiljan kriminal – navodi sagovornik.

– Nije nimalo slučajno ono što je Vučić izgovorio nedavno na otvorenom delu sednice glavnog odbora SNS. Bila je to jasna poruka i nekim kadrovima naprednjaka, ali i svima onima sa strane koji su punili džepove pozivajući se na Vučića i SNS. Tokom dogovora o predstojećoj akciji predsednik je doslovce rekao: „Onaj ko se pozove na mene, ako je krao, prvi neka bude uhapšen“ – otkriva naš sagovornik.

Veliku akciju lično će koordinirati ministar policije Nebojša Stefanović i republički tužilac Zagorka Dolovac. Dogovorena je nulta tolerancija za sve koji su se ogrešili o zakon.

– Niko, ali baš niko neće biti izuzet. Počev od lokalnih moćnika preko pokvarenih direktora do visokih državnih funkcionera, kako sadašnjih tako i bivših – objašnjava izvor.

Goati: Koruptivne mreže su kao korov, vrlo dugo opstaju i teško ih je saseći

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati kaže da treba dosta vremena da bi se izašlo začaranog kruga:

– Počinioce koruptivnih radnji možete lako da osujetite, ali tu čitavu mrežu teško je rasplesti i to je problem sa kojim se svaki pravni sistem suočava. Država treba odlučnije da reaguje, nije dovoljna samo akcija već mora i svest o korupciji kod građana i zaposlenih u državnoj službi da se menja.

ČERUPANJE DRŽAVE

Advokat Toma Fila pravi poređenje s događajima od pre dvadesetak godina.

– Oni koji su se ogrebali o vlast u vreme Miloševićevog režima nisu vratili stanove, kuće i položaje, nego su jednostavno nestali kad je bilo teško, jer više nije bilo krave koja može da se muze. To je ista pozicija u kojoj se nalazi SNS i bilo koja druga stranka koja je na vlasti – ističe Fila.

Kriminolog Zlatko Nikolić konstatuje da je pozitivno što se lično Vučić uključio, ali da je to i dokaz koliko je stvar ozbiljna.

– Dobro je što predsednik prvo hoće da počisti svoje dvorište, u svojoj stranci, a onda treba da traži i od koalicionih partnera da to isto urade, pa će se stvoriti uslovi da se ta voda prelije i na lopuže u drugim strankama, koje nisu na vlasti, što bi značilo u celom društvu. Nemam iluzije da će time da se reši sve, ali akcijom države može da se redukuje.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar