Svetski Dan životinja

Svetski dan životinja u našoj zemlji biće obeležen nizom manifestacija u više gradova.

Tog dana će biti i uručeno, četvrtu godinu za redom, priznanje koje se dodeljuje istaknutim pojedincima i institucijama koje pokazuju izuzetno interesovanje i zalaganje za promociju dobrobiti i zaštite životinja.

Dobitnik ovogodišnjeg priznanja biće poznat 4. oktobra, čime će se pridružiti prošlogodišnjim lauretima profesoru dr. Ratku Božoviću i kantautorki Aleksandri Kovač, navodi se u saopštenju organizatora World animal day.

Kako navode, Aleksandra Kovač od ove godine postala je i prva javna ličnost iz Srbije koja se pridružila svetskom danu životinja kao podržavalac i promoter, i sada zajedno sa brojnim javnim ličnostima iz celog sveta predstavlja i zastupa ideju ovog globalnog pokreta.

Svetski dan zaštite životinja obeležava se 4. oktobra još od 1931. godine. Počelo je u Firenci na konvenciji ekologa. U to vreme ovaj dan se proslavljao kao dan sv. Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja i životne sredine. Vremenom je izgubio svoje versko obeležje i odavno predstavlja praznik svih ljubitelja i zaštitnika životinja bez obzira na veru i naciju.

Ovog dana sve organizacije za zaštitu životinja i svi azili za životinje u svetu otvaraju svoja vrata za posetioce, organizuju informativno-edukativne štandove, radionice, razne vrste edukacija, grupna druženja, prikupljanje donacija i razne druge aktivnosti.

Mreža Svetskog dana životinja okuplja sve organizacije koje proslavljaju ovaj dan, a sve radi što bolje i efikasnije zaštite životinja i promocije njihove dobrobiti.

Proslava ovog dana biće organizovana u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i drugim gradovima širom zemlje, gde će se u školama, vrtićima, društvima za zaštitu životinja i drugim institucijama organizovati različite aktivnosti i manifestacije.

– Svake godine nastojimo da skrenemo posebnu pažnju na određenu oblast zaštite životinja, a ove godine to su životinje koje se gaje u svrhu proizvodnje krzna i kože. Veoma nam je drago da će ova tema od početka 2019. godine otići u istoriju, pošto se zakonom o dobrobiti životinja propisuje zabrana uzgoja krznašica, odnosno stupa na snagu odredba zakona koja zabranjuje držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože – podsećaju organizator i dodaju da će na ovaj način naša zemlja će se stati rame uz rame sa brojnim zemljama širom sveta koje su zabranile okrutnu praksu mučenja i zlostavljanja životinja zarad proizvodnje odevnih i drugih predmeta, koji se na isplativiji i održiviji način mogu proizvesti i od sintetičkih materijala.

–  U ovom smislu ne vidimo bilo kakvu potrebu da se pomenuti član zakona menja na bilo koji način, već snažno podržavamo stupanje na snagu ovakve odredbe i njeno dosledno i efikasno sprovođenje, rečeno je u saopštenju.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar