Srbija će se naći na „zelenoj“ listi EU!

Iz Evrope jedna loša i jedna dobra vest za građane Srbije

Očekuje se da će zemlje članice EU do kraja maja razmotriti predlog Komisije i usvojiti novu, „proširenu“ listu zemlja za čije će građane biti otvorene granice EU,
Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u zemlji, možemo da vidimo Srbiju na listi država kojima će biti dozvoljena putovanja u EU na osnovu predloženih kriterijuma, poručeno je danas u Evropskoj komisiji.

Povodom predloga Komisije, koji će do kraja maja razmotriti zemlje članice, o ublažavanju trenutnih ograničenja za nebitna putovanja u EU, posebno za vakcinisane građane trećih zemlja, u Briselu su imali dobru i lošu vest za građane Srbije.

U Komisiji napominju da će se „kriterijum vakcinacije“, odnosno otvaranja granica za one revakcinisane protiv Kovid-19, odnositi samo na vakcine koje su prepoznate od strane Evropske agencije za lekove ili kao „hitne“ odobrene od strane Svetske zdravstvene agencije.

-Sputnjik i Sinofaram nažalost nisu na tim listama, što znači da građani Srbije koji su primili te vakcine, neće biti u mogućnosti da uđu u EU na osnovu “vakcinacionog kriterijuma“, objašnjavaju u Komisiji.

Istovremeno, u Briselu naglašavaju da postoji i drugi, tzv „epidemiološki kriterijum“, koji će biti „primaran“ kada je u pitanju ukidanje restrikcija na putovanja u EU, a za koji se Srbija uveliko kandiduje.

– Drugi put do ukidanja restrikcija na ulazak u EU je lista zemlja sa povoljnom epidemiološkom situacijom. Tu smo predložili da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba – naveli su u Evropskoj komisiji.

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo sedam zemlja kojima je odobrene ulazak u EU, uskoro „značajno proširiti“ i da bi na njoj svakako trebalo da se nađe Izrael, ali i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

Očekuje se da će zemlje članice EU do kraja maja razmotriti predlog Komisije i usvojiti novu, „proširenu“ listu zemlja za čije će građane biti otvorene granice EU, uz eventualno poštovanje mera pri ulasku kao što je negativan test.

Kako se prijaviti za imunizaciju?

Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 obavlja se popunjavanjem jednostavnog upitnika kojim iskazujete interesovanje da primite vakcinu protiv COVID-19.

Popunjavanjem upitnika i slanjem zahteva ne dajete saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazujete interesovanje. Saglasnost za vakcinaciju je dokument koji se potpisuje kod lekara i ukoliko se odlučite da se vakcinišete taj dokument ćete tamo potpisati.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar