SMRZAVANJE PRETI EU: Ukrajina obustavlja tranzit ruskog gasa u Evropu!

epa09912280 The area of the Gas Transmission Operator GAZ-SYSTEM S.A. at the branch in Rembelszczyzna near Warsaw, Poland, 27 April 2022. PGNiG received a letter from the Russian Gazprom announcing the complete suspension of supplies under the Yamal contract. PGNiG and GAZ-SYSTEM inform that currently all deliveries to customers are carried out in accordance with their needs. Both companies are monitoring the situation and are prepared for various scenarios. EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“ koja se nalazi u Luganskoj oblasti, navodi se u saopštenju operatora!

Ukrajina je nastavila da bude glavna tranzitna ruta za isporuke ruskog gasa Evropi čak i nakon što je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju 24. februara, prenosi Rojters.

Navodi se da dalji transport gasa preko stanice „Sohranovka“ i pogranične kompresorske stanice „Novopskov“ nije moguć zbog toga što su nastupile „okolnosti više sile“ nije moguć.

Kako je saopštio GTSOU „okolnosti više sile“ su u činjenici da su dve stanice pod kontrolom Rusije zbog čega je došlo do „mešanja okupacionih snaga u tehničke procese“.

Kompresorsku stanicu „Novopskov“ u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine ruske snage su zauzele ubrzo nakon što je invazija počela, a kroz nju prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu, što je do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

Kompanija je saopštila i da je „u cilju ispunjavanja tranzitnih obaveza prema evropskim partnerima moguće privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke ‘Sohranovka’ u tačku ‘Sudža’, koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine“, navodi Rojters.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar