SKANDAL: Otkriveno lažno glasanje na Eurosongu, Ukrajini POKLONJENA pobeda!

Kao što smo znali da će Toto Kutunjo pobediti pevajući o ujedinjenoj Evropi 1990, ili da će Kijev 2017. biti domaćin „Pesme Evrovizije” posle „narandžaste revolucije” s pesmom o Staljinovoj deportaciji krimskih Tatara, tako smo i u nedelju znali ko će biti pobednik * Kompanija koja je partner Evropske radiodifuzne unije (EBU), koja vrši monitoring glasanja tokom „Evrovizije”, saopštila je da su u rezultatima glasanja šest zemalja identifikovani „određeni neregularni obrasci glasanja” koji su doneli pobedu Ukrajini
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obećao je da će dati sve od sebe da njegova zemlja ugosti „Evroviziju” sledeće godine, ali su već krenule spekulacije da bi takmičenje moglo da bude izmešteno u London ili Varšavu.

Sve bilo je – politika. Kao što smo znali da će Toto Kutunjo pobediti pevajući o ujedinjenoj Evropi 1990, ili da će Kijev 2017. biti domaćin „Pesme Evrovizije” posle „narandžaste revolucije” s pesmom o Staljinovoj deportaciji krimskih Tatara, tako smo i u nedelju znali ko će biti pobednik. Nadali smo se da će to biti naša Ana Đurić Konstrakta – koja je dobila prvu nagradu za umetnički nastup, drugu za tekst i bila vodeća u trendingu – i njena pesma „In corpore sano”, koja je prvi put u istoriji takmičenja imala deo teksta na latinskom jeziku, ali je publika odlučila da će to biti Ukrajina s pesmom „Stefanija”, koja je kombinacija folklora i repa i nezvanična himna ratnog sukoba.

Organizatori „Evrovizije” progledali su kroz prste članovima pobedničkog „Kaluš orkestra”, koji su sa bine pred milionskim auditorijumom pozvali međunarodnu zajednicu „da odmah pomogne Mariupolju i Azovstalju”. Nije vredelo ni to što je kompanija koja je partner Evropske radiodifuzne unije (EBU), koja vrši monitoring glasanja tokom „Evrovizije”, saopštila juče da su u rezultatima glasanja šest zemalja identifikovani „određeni neregularni obrasci glasanja”. Ko gubi, ima pravo da se ljuti, pa ne čudi što je iz drugoplasirane Velike Britanije poručeno da je u pitanju „nameštena farsa”. Jedan od najpoznatijih britanskih TV voditelja kontroverzni Pirs Morgan rekao je da ovo takmičenje treba da prestane tako da se zove jer je „namešteno i politički motivisano” i „da su Ukrajinci mogli da pošalju i pse tragače za pronalaženje bombi da zalaju himnu, i opet bi pobedili”, preneo je britanski „Ekspres”.

U Srbiji radost i gorčina – slavimo peto mesto, nagradu za najbolji umetnički nastup, drugu nagradu za tekst pesme, kao i najbolji plasman Srbije poslednjih 10 godina, saosećamo s narodom Ukrajine, ali je tu i dalje i pitanje da li bi rezultat bio drugačiji da nema rata i da je Rusija imala pravo glasa, umesto što je bila diskvalifikovana.

Pitanje dana je i da li će Kijev moći da organizuje 67. „Pesmu Evrovizije” ili će se jedan od najstarijih muzičkih festivala preseliti u London ili možda Varšavu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će dati sve od sebe da njegova zemlja ugosti „Evroviziju” sledeće godine. „Naša je hrabrost zadivila svet, a naša muzika osvojila Evropu”, napisao je na „Fejsbuku” Zelenski i zahvalio je „Kaluš orkestru” na pobedi i svima koji su glasali za Ukrajinu. „Siguran sam da naš pobednički akord u borbi s neprijateljem nije daleko”, dodao je on.

Van svetala politike koja su obasjala 66. evropsko takmičenje (s pridruženom Australijom i Izraelom), Konstrakta je zadovoljna.

„Imali smo eksperiment, malo rizičnu pesmu za ’Evroviziju’. Zadovoljna sam jer smo dobili nagradu za umetnički nastup. Proveselićemo se sada”, kazala je Konstrakta za RTS nakon takmičenja.

Ona je bila drugačija, svoja, autsajder još na srpskom izboru za „Pesmu Evrovizije”, ali je gotovo eksplozivno uspela da dođe do srca ljudi i kod nas i u Evropi. Ovacije u Torinu, milioni pregleda na „Jutjubu”, to što su novinari evropskih redakcija tapšali u ritmu njene pesme tokom polufinala i pevali „Biti zdrava” na konferenciji za medije – nisu bili dovoljni za pobedničko postolje, ali jesu za fantastičan plasman među pet najboljih.

Ukrajina je ipak – razvalila. Nikada u istoriji ovog takmičenja pobednička pesma nije dobila 28 puta po 12 poena, a najveći broj glasova publike takođe jasno govori koliko su gledaoci „Evrovizije” saosećali sa ukrajinskim narodom. Tome su doprineli i svetski mediji koji su i pre finala naglašavali kako su članovi benda morali da dobiju specijalnu dozvolu za izlazak iz zemlje, pošto je punoletnim muškarcima zabranjeno da napuste Ukrajinu tokom ratnog stanja.

Uprkos tome, žiri i kritičari nisu smatrali da ova pesma ima pobednički kvalitet, pa je posle prvog kruga bodovanja Ukrajina bila na četvrtom mestu. Međutim, „glasanje solidarnosti” nije moglo da se spreči mada se „Pesma Evrovizije” godinama bori s takozvanim prijateljskim, „ja tebi, ti meni” glasanjem, koje je tradicionalno bilo karakteristično za skandinavske zemlje, ali i države nastale na prostoru bivše Jugoslavije. Tome su bile sklone i zemlje nekadašnjeg Sovjetskog Saveza – do ove godine.  „Rokeri s Moldavu” i 12 poena od komšija

Srpska publika je najveći broj glasova dala pank narodnjacima iz Moldavije, uz čiju pesmu su Konstrakta i ekipa igrali kolce, a koji su kod nas prozvani „Rokeri s Moldavu”.

Konstrakta je od komšija dobila 12 poena – Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Severne Makedonije, ali i od Švajcarske. Po 10 poena Konstrakta je dobila od Bugarske, Austrije i Češke, a po osam poena našoj pesmi su dodelili gledaoci iz Švedske, Grčke, Francuske, Australije i San Marina.

Poeni za Srbiju su izostali samo od gledalaca iz pet zemalja – Danske, Estonije, Litvanije, Moldavije i Ukrajine. Lepo iznenađenje bilo je i pet poena iz Irske, kako je primetila Ana Đurić.

Žiri nije bio naklonjen našoj predstavnici, pa je Konstrakta 12 poena dobila samo od Hrvatske i Crne Gore, a čak 24 zemlje nisu Srbiji dale nijedan poen, što nas je koštalo ulaska u „top tri”.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar