SAZNAJEMO: Darko Šarić iz zatvora ubijao ljude i u Ekvadoru?!

Narko-bos crnogorskog narko-kartela Darko Šarić, njegov advokat Dejan Lazarević zvani Konsiljere, Uroš Radovanović (Mišić), Danilo Odović i Duško Mirković koji su pre dva dana uhapšeni u zajedničkoj akciji Evropola i Evrodžasta, sumnjiče se da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe učestvovali u ubistvu Milana Milovca, saznaje srpska novinska agencija SIA. Terete se i da su sprečavali i ometali istragu Milovčevog ubistva, kao i da su nedozvoljeno držali oružje.

Prema saznanjima, kao organizator grupe označen je Šarić koji je ostalim članovima nalagao i sugerisao kako da izvrše krivična dela za koja se sada sumnjiče.

– Darko Šarić se tereti da je bio vođa organizovane kriminalne grupe koja je po njegovom direktnom nalogu i sugestijama, od 2019. do 2022. vršila krivična dela. Pripadnici ove grupe imali su unapred jasno definisane uloge i zadatke da svesno, voljno i kontinuirano, prikupljaju strogo poverljive podatke koji se potom upotrebljavaju i zloupotrebljavaju u sudskom postupku koji se vodi protiv Šarića. Takođe, osumnjičeni Šarić je organizovao, instruisao i podstrekivao članove svoje kriminalne grupe da izvrše ubistvo Milana Milovca, 13. novembra 2020. u Ekvadoru – otkriva izvor iz MUP Srbije.

Na okolnosti izvršenja ovih krivičnih dela, petorica osumnjičenih juče su se izjašnjavala u Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK). S obzirom na to da saslušanje do zaključenja ovog izdanja nije bilo završeno, detalji njihovih iskaza nisu poznati.

Posebnu pažnju izaziva činjenica da se Šarić tereti da je krivična dela počinio dok se nalazio u pritvorskoj jedinici Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. S obzirom na to da prve informacije prikupljene u istrazi ukazuju da je Šarić za izvršenje krivičnih dela, odnosno komunikaciju sa članovima grupe, koristio nekoliko satelitskih telefona, postavlja se pitanje ko mu je to i na koji način omogućio.

Spekuliše se da je u posed telefona Šarić došao zahvaljujući svom advokatu Dejanu Lazareviću. Takođe, prema nepotvrđenim informacijama, advokat je bio taj koji je prenosio poruke članovima grupe.

Izvesna osoba koja često posećuje svog klijenta u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici, kaže za SIA da, uprkos strogim merama i kontrolama na ulasku, dešava se da branilac ili neko ko osumnjičenom dolazi u posetu, unese telefon.

– Postoji mogućnost, ali je gotovo nemoguće da to urade bez pomoći nekog „iznutra”. Ako je Šarić u pritvoru, zaista, koristio satelitske telefone treba istražiti na koji način su oni uneti i ko je u tome učestvovao. Trebalo bi pokrenuti posebnu istragu – navodi sagovornik.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija juče nije odgovorila na pitanja da li imaju saznanja o tome da je Šarić koristio telefone u pritvoru i da li su pokrenuli internu istragu povodom ovakvih informacija. Nije odgovoreno ni na pitanje kakva je procedura (kontrola) prilikom poseta u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici.

Žrtva Šarićevog klana Milan Milovac Cigla bio je državljanin Srbije i Hrvatske. Kao pripadnik Šarićeve grupe koja je optužena za šverc gotovo šest tona kokaina iz Južne Amerike, pred sudom u Srbiji pravosnažno je osuđen na 11 godina zatvora. Duže od decenije nalazio se na Interpolovoj poternici koju je Srbija za njim raspisala 2010, a operativni podaci bezbednosnih službi ukazivali su na to da se nalazi u Južnoj Americi. Prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, Milovac je bio zadužen za distribuciju droge po Evropi.

Zbog sumnje da je organizovao ubistvo Milovca, prekjuče je u Hrvatskoj, u zajedničkoj akciji srpske i hrvatske policije, uhapšen Petar Ćosić Šarac. Prema podacima hrvatske policije, Milovac je bio Ćosićev saradnik u švercu kokaina, a prema nezvaničnim informacijama, obojica su u krijumčarenju narkotika iz Južne Amerike, sarađivali sa Šarićem.

Ćosić je, prema istim saznanjima, bio nezadovoljan Milovčevim radom koji je u Ekvadoru bio zadužen za kontakte sa dobavljačima kokaina i njegovo pakovanje u brodske kontejnere.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar