Ruski Gasprom obustavio isporuke gasa Letoniji!

Gasprom je od danas obustavio isporuke gasa susednoj Letoniji zbog kršenja uslova za povlačenje gasa, saopštila je ta ruska kompanija.

Rojters navodi da je ovaj potez usledio dan nakon što je letonska energetska kompanija Letonski gas saopštila da kupuje gas od Rusije i plaća u evrima, a ne u rubljama, što Moskva zahteva.

Moskva je već prekinula dostavu gasa Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Holandiji i Danskoj, koje su odbile da plate za gas na način na koji je naložio ruski predsednik Vladimir Putin, a to je u rubljama i ruskim bankama, izveštava srpska novinska agencija SIA.

Takođe, obustavljena je prodaja gasa kompaniji „Šel Enerdži Evropa” u Nemačkoj.

Ovaj potez Gasproma dolazi dan nakon što je letonska energetska kompanija Latvijas Gejz poručila da će kupovati gas od Rusije i plaćati račun u evrima, umesto u rubljama.

Portparol Latvijas Gejza, međutim, rekao je u petak da ta kompanija kupuje gas, ali je od Gasproma.

Latvijas Gejz nije želeo da imenuje dobavljača, navodeći kao razlog „poslovnu poverljivost”.

Evropska komisija, koja je upozorila da bi usklađivanje sa Putinovom naredbom, moglo da znači kršenje sankcija EU protiv Moskve, apelovala je na kompanije iz EU da nastave da plaćaju u valuti koja je ugovorena u njihovim ranijim ugovorima sa Gaspromom, što je u većini slučajeva dolar ili evro.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar