Odžić: Vojvodinu pljačkaju kao koloniju, vratićemo otetu zemlju Vojvođanima!

Aktuelna dešavanja u Vojvodini poznatija kao „arabizacija Vojvodine“ u vezi sa masovnom prodajom zemljišta navodnim investitorima iz arapskih zemalja uzburkala su javnost jer je ceo aranžman obavijen velom tajne * U javnosti se sve glasnije govori o tome da zapravo braća Vučić kupuju vojvođansko zemljište preko fiktivnih arapskih firmi * Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić pristao je da za Srpsku informativnu agenciju govori na ovu temu

Od kada datira ‘arabizacija Vojvodine’?

ODŽIĆ: Pljačka i devastacija Vojvodine traje od tzv. Jogurt revolucije, dakle od 1988. odnosno punih 30 godina. Današnji režim samo nastavlja sve ono što je započeo Milošević i njegova memorandumska SANU politika. To su manje više isti ljudi, najgori đaci 90-ih godina prošlog veka i otuda dolazi sve ovo što danas preživljavaju Vojvodina i svi njeni građani. Vekovne težnje srbijanskih elita za celovitošću, centralizacijom i u praksi nesprovodivom politikom da su srpske zemlje tamo gde god žive Srbi doveli su do toga da i Vojvodina trpi najgore moguće posledice u vidu besomučne pljačke i uništenja svega onoga što je Vojvodina kroz vekove gradila kao jedinstvena zajednica različitosti i uzajamnog poštovanja svih naroda koji u njoj žive. Rasprodaja vojvođanske zemlje, svih njenih prirodnih i radom stvorenih resursa, od strane državne administracije republike Srbije, bez da se Vojvodina i njeni građani pitaju o bilo čemu, su ništa drugo do klasično političko – ekonomsko silovanje i nezabeležen primer pljačke jedne teritroije koja je razvlaštena i svedena na nivo kolonije u cilju manipulacije i održavanja kontinuiteta vlasti političkih oligarha okupljenih oko stranaka sa centralom u Beogradu. „Arabizacija Vojvodine“ kako Vi kažete je samo još jedan naslov za kontinuitet otimanja i pljačke vojvođanske zemlje i imovine koju na najgori mogući način sprovodi aktuelni režim uz pomoć svojih satelita u Vojvodini.

Da li imate informacije o tome koliko hektara vojvoðanske zemlje se nalazi u posedu stranih državljana iz arapskih država?

ODŽIĆ: Ne verujem da postoje tačni podaci jer se svi procesi pljačkanja Vojvodine odvijaju ne samo pod neverovatnim okolnostima, nego i daleko od očiju javnosti, ali znamo da će se samo na primeru PKB-a oko 18 000 ha vojvođanskih oranica naći u rukama jedne kompanije, kako se to danas popularno naziva, stranih investitora. Istina je i da su isti ti neki strani investitori i njihovi fondovi “kupili” i nekoliko nekada veoma uspešnih poljoprivrednih kombinata pa i na taj način došli u posed vise hiljada ha vojvođanskih oranica. Ako se tome pridodaju i “domaći” tajkuni, Matijević sa 35000 ha, Kostić sa 30000 ha i Mišković sa oko 15000 ha koji gazduju vojvođanskom zemljom onda je jasno da bi Vojvodina i Vojvođani u budućnosti mogli postati bezemljaši na nekada svojoj zemlji.

Da li se Andrej Vučić, roðeni brat predsednika Srbije, slučajno doselio u Novi Sad i otkud on uopśte u Vojvodini?

ODŽIĆ: Ne znam da li se doselio ili odselio, ali znam da je krajnje neprimereno da se pojavljuje u svakoj mesnoj zajednici prilikom izbora, na zvaničnim otvaranjima određenih investicionih radova, da se odomaćio po kabinetima predsednika vojvođanskih opština i gradova, da redovno obilazi i proverava “borbenu gotovost” SNS odbora po Vojvodini, što svakako ne predstavlja demokratske procese i društvo jednakih šansi za sve, a za koje se principe tako zdušno i svim silama upire da nas ubedi upravo njegov rođeni brat, trenutno predsednik Srbije i predsednik SNS-a.

Ko danas vlada Vojvodinom?

ODŽIĆ: Zvanično koalicija okupljena oko SNS-a, a nezvanično jedan centar moći preko svojih partijskih sluga koji se izdaju za predsednike opština i gradonačelnike bez i jedne mogućnosti za sprovođenjem bilo koje samostalne ideje koja bi bila u službi građana koji u njima i žive.

Da li je moguće sprečiti dalju devastaciju Vojvodine i beskrupulozno čerupanje njene zemlje i kako?

ODŽIĆ: Naravno da je moguće. I ne samo da je moguće nego je i neophodno. U skorijoj budućnosti očekujem okupljanje svih vojvođanskih organizacija i pojedinaca koje bi za cilj imalo jedinstven nastup na svim budućim izborima, sa jasnom provojvođanskom politikom čiji će jedini interes biti zaustavljanje pljačke i propadanja Vojvodine, odbrana vojvođanskog identiteta i rešenja koja će Vojvodini obezbediti političko – ekonomski subjektivitet kao osnov za normalan i prosperitetan život svih njenih građana.

Vaśa poruka za kraj?

ODŽIĆ: Verujem da Vojvodina još uvek ima snage da se odupre i okupi oko zajedničkih ciljeva, jer samo tako se možemo odupreti svemu onome što nas je dovelo u situaciju siromaštva i zapostavljenog položaja u odnosu na državu u koju smo ugurani, da odbranimo šta se odbraniti može i da povratimo sve ono što nam je nasilno oduzeto. Lično mislim, da je Vojvodina kao Republika politički okvir koji Vojvođanima garantuje pravo na slobodu odlučivanja, prosperitet i nešto što im niko i nikada više ne može oduzeti. Za te ciljeve se vredi boriti i Vojvođanska partija će dati pun doprinos ostvarenju istih tih ciljeva.

SIA

1 Comment

  1. U ovom slučaju bezrezervno podržavam Vojvodinu. Očigledno je da su braća Vučić preko svoje privatne stranke SNS okupirali Vojvodinu.
    Ovakovo stanje trenutno odgovara i EU i SAD da se mi uglavnom svađamo, delimo i usitnjavavamo i oni to podržavaju. Hteo sam da podelim ovu stranicu, ali su me odmah skinuli sa interneta razume se uz pomoć mog provajdera SBB
    Protiv ovog zla se treba boriti na sve moguće načine.

Ostavite komentar