Mitar Mrkela: Zvezda će tek da raste!

Niko u klubu nema nikakvu zamerku, protiv Vojvodine smo igrali dobro, u nekim segmentima igre možemo još više da napredujemo, sada se okrećemo novim evropskim obavezama – dalek put najveći izazov, kaže Mitar Mrkela.

I ovu novu fudbalsku godinu, koja doduše nije počela onako kako se Crvena zvezda i armija njenih navijača nadala, u našem najtrofejnijem klubu iščekuju sa velikim nestrpljenjem. Remi na startu protiv vrlo dobre Vojvodine, uopšte nije poremetio ekipu a ni trenera. Zvezda će se bez obzira na „rano saplitanje” rukovoditi svojim osnovnim načelima. A to znači da će nastaviti da juriša ka novim domaćim trofejima i da će u Evropi u svom stilu tražiti najbolje mesto u evropskoj eliti. Naravno, uporedo s tim, Stanković će kao i prethoidnih godina davati šansu nekim novim budućim asovima našeg fudbala…

Za sportskog direktora Mitra Mrkelu ne postoji nikakvo razočaranje po pitanju rezultata protiv Novosađana.

– Mi u Zvezdi smo zadovoljni premijernom utakmicom. Smatramo da je ekipa dobro igrala, da smo u nekim segmentima bili daleko bolji od protivnika. Jednostavno, nemamo nikakvu zamerku. Pred Zvezdom je duga fudbalska trka, spremni smo za nove izazove, koji će ove godine biti veći nego prethodne, ne krije Mrkela.

U Zvezdinoj igri je sve dobro funkcionisalo osim završnice. Zbog čega je Zvezda imala lošu realizaciju i pored mnogo propuštenih prilika?

– Treba imati u vidu da smo doveli novog napadača. Francuz Lois Dioni je praktično u naš klub stigao pre samo desetak dana. Još uvek nije sto posto spreman pa ga zbog toga i nije bilo u timu. A mi od njega puno očekujemo. Praktično, još je u nekom periodu spremanja, ali verujem da će se veoma brzo uklopiti u naš sistem igre. Sa druge strane, počeli smo utakmicu sa mladim Krstovićem, za koga znamo da je veoma talentovan igrač. Zvezda ima i Milana Pavkova u koga takođe gajimo veliku nadu, ističe sportski direktor prvaka.

Sada su pred srpskim timom nove obaveze u Evropi i dvomeč sa Kairatom, prvakom Kazahstana.

– Od svega što nas očekuje najteže nam pada dug put. Ne sumnjam da će trener Stanković do srede kada je zakazan prvi meč uspeti da spremi ekipu. Manje više sve znamo o budućem protivniku. Na našoj strani je ogromno iskustvo koje imamo u Evropi. Mesto koje imamo na međunarodnoj sceni i igre koje je Zvezda pokazala u poslednje tri četiri godine u Evropi, pa čak i sa najvećim timovima, daje nam za pravo da verujemo da imamo kapacitet da preskočimo ovu prepreku. Mada, nikoga danas ne treba prerano otpisivati. Pokušaćemo da već u Kazahstanu ostvarimo dobar rezultat, ne krije Mitar Mrkela.

Činjenica je da je šampion još uvek u fazi stvaranja najboljeg tima. Da će neki igrači, koji možda nisu igrali protiv Vojvodine, biti glavna snaga protiv Kairata. U onu grupu fudbalera koji se nadaju da će što pre uskočiti u glavnu kompoziciju tima spadaju i Pankov,  Degenek i Pavkov, koji su prošle godine sa puno uspeha predvodili Zvezdu.

Promene često ne donose dobro, iako se mnogi treneri zalažu za to. Za Dejana Stankovića, se slobodno može reći da je neko ko džentlmenski ume da pruži ruku boljem od sebe. A to je priznaćemo odlika samo velikih ljudi i trenera. Ali, Dejan Stanković je naučio da se na greškama najbolje uči. Ukoliko ih je na premijeri protiv Vojvodine bilo, one se mogu izbrojati na prstima jedne ruke. Ali, u Zvezdi ističu, da najbolje izdanje tek sledi, posebno kada se budu složile sve kockice…

Vagner Lav glavna snaga Kazahstanaca

Ekipa Kairata sastavljena je od najboljih domaćih fudbalera ali glavnu snagu tima ipak čine stranci. Na čelu te kolone je Brazilac Vagner Lav, nekadašnji reprezentativac te zemlje, igrač Flamenga i dugogodišnji fudbaler moskovskog CSKA. Zatim  njegov zemljak Žoao Paolo, Poljak Goralski,  reprezentativac Crne Gore i nekadašnji igrač Partizana Nebojša Kosović, Kamerunac Baenjak koji je ovog leta stigao iz Humske, Gvinejac Kante, Srbin Rade Dugalić i Hrvat Duino Mikanović.

Kairat je u subotu poražen kod kuće u domaćem šampionatu od ekipe Kaspij Ajktau sa 2:0. Nekadašnji trener Inđije, a danas prvi stručnjak Kaspija očitao je pravu fudbalsku lekciju budućem Zvezdinom rivalu. Ko zna, možda će upravo Zvezda od ovog mladog stručnjaka  dobiti glavne informacije pred duel u sredu (16 č).

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar