Kosovo: Vučić naredio Srbima u Zubinom potoku da uklone barikade?!

Na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića građani u Zubinom Potoku okončali su sinoć protest i uklonili barikade na putu koji od južnog dijela Mitrovice vodi ka Gazivodama, odnosno ka prelazu Brnjak.

Vučić je sinoć poručio srpskom narodu na Kosmetu da ostane miran i zamolio Srbe iz Zubinog Potoka da napuste barikade.

Poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je da su barikade povučene iz opštine Zubin Potok, nakon Vučićevog apela, da se tenzije osjećaju u vazduhu, ali da je situacija mirna.

– Ono što se juče desilo na našu ispruženu ruku mira bile su duge cijevi ljudi sa fantomkama što je izazvalo nervozu kod građana, prije svega, u opštini Zubin Potok – rekao je Simić.

Istakao je da je zatražena reakcija Beograda i zaštita građana i imovine.

– Nadam se da je neko u Prištini i oni u ambasadama koji donose odluke i mogu da utuču na Albance, svjestan koliko je juče teško bilo sačuvati mir u Zubinom Potoku, koliko su država Srbija i rukovodstvo lokalne samouprave ulažili ogromne napore primiri situaciju, da Srbi ne nasjednu na provokaciju na Gazivodama – rekao je Simić.

Kako kaže, to je nešto što se ne smije ponoviti.

Govoreći o izjavi Hašima Tačija da nije došao u Gazivde da bi provocirao, Simić kaže da je to izjava koju ne možete komentarisati.

Prema njegovim riječima, nebitno je šta je bila njegova namjera, ali ono što je izazvao na terenu moglo je da ugrozi mir na sjeveru Kosmeta.

– Doću u čistu srpsku sredinu sa više od 100 naoružanih specijalaca sa dugim cijevima i fantomkama je imalo za cilj zavođenje discipline i mišića – rekao je Simić.

Simić kaže da se nikada se ne mogu predvidjeti stvari u budućnosti na Kosmetu i da se pokazalo da Prištine ne može da ispoštuje ono šta su se dogovorili i saglasili.

– Bojim se da nakon jučerašnjeg događaja takve situacije mogu da budu okidač za mnogo gore situacije nego juče i mnogo goru rekaciju građana koji žele da zaštite neku svoju slobodu i mir koji su izgradili za ovih 19 godina na sjeveru KiM – rekao je Simić.

Potvrdio je da su poslanici Srspke liste i dalje u opoziciji i ni na koji način ne žele da daju legitimitet akcijama poput jučerašnje na Gazivodama.

Pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU bili su raspoređeni juče prijepodne u neposrednoj blizini brane i vještačkog jezera Gazivode kako bi obezbijedili trasu kojom se kretao predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači tokom posjete jezeru.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar