Kompanija „Ziđin” do kraja 2022. ulaže još 50 miliona dolara u ekologiju!

Kompanija „Srbija Ziđin Koper” (Zijin Copper Serbia) je u zaštitu životne sredine do februara ove godine uložila 170 miliona dolara, a do kraja 2022. investiraće još 50 miliona dolara.

„Ziđin” je najavio da će nastaviti da rekultiviše degradirano zemljište u Majdanpeku i Boru, prenosi srpska novinska agencija SIA.

Metodom hidrosetve biće ozelenjena 22 hektara degradirane zemlje u Majdanpeku, najpre na brdu Koma iznad grada, gde je planirana i izgradnja prvog zelenog parka.

Na isti način, navedeno je u saopštenju, biće izlečeni i hektari degradiranog zemljišta u okolni Bora, jer će hidrosetva biti izvedena u rudničkim zonama Velikog Krivelja, Novog Cerova i Zagrađa.

Biološka rekultivacija dosad realizovana na površini 727.000 kvadratnih metara, a u akciji obnavljanja vegetacije posađeno 170.000 sadnica.

Kompanija „Srbija Ziđin Koper” je ne tako davno obećala zabrinutim Majdanpečanima da brdo Koma iznad njihovog grada neće porušiti u potrazi za bakrom i zlatom, već da baš tamo planira izgradnju zelenog parka, nalik botaničkim baštama koje krase rudnike u vlasništvu kineske korporacije širom sveta.

Ovo obećanje kompanija je počela da realizuje najpre hidrosetvom kosih površina na majdanpečkom kopu Severni revir i pojasa oko transportnog sistema i tamošnje nove flotacije. Ovom metodom biće ozelenjena 22 hektara degradirane zemlje u Majdanpeku, a projekat će se potom nastaviti ozelenjavanjem ravnih površina za koje se uveliko priprema teren, kao i unošenjem sveća, rastinja i drveća.

Hidrosetva će biti izvedena i u Boru u zoni transportnog sistema i primarnog drobljenja rudnika Veliki Krivelj, potom u pojasu oko rudnika Novo Cerovo i duž pristupnog puta ka rudniku kreča u Zagrađu.

Hidrosetva predstavlja jednostavan i brz način ozelenjavanja velikih i vrlo nepristupačnih površina.

Travnate površine koje se dobiju posle hidrosetve su jednostavne za održavanje, zahtevaju manje vode i otpornije su na sušu.

Postupak podrazumeva prskanje zemljišta smešom semena, vode, đubriva i zaštitnog malča, nakon čega vrlo brzo, za pet do sedam dana, nastaje zeleni pokrivač.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar