Gruzija: Odbor usvojio zakon o stranim agentima, 20 privedenih demonstranata na antidržavnom protestu, među njima i Amerikanci!

TBILISI – Najmanje 20 ljudi privedeno je na današnjim protestima ispred parlamenta Gruzije gde je jutros, bez učešća prozapadne opozicije, Pravni odbor usvojio nacrt zakona „O transparentnosti stranog uticaja”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije je saopštilo da su demonstranti ispred parlamenta „prekršili javni red, opirali se policiji i vređali” policajce, zbog čega je uhapšeno njih 20, među kojima je jedan građanin Rusije i dvojica građana Amerike.

 Opozicioni poslanici tvrde da im nije dozvoljeno da uđu u zgradu parlamenta gde je Pravni odbor usvojio nacrt zakona posle dva minuta, čime je, prema navodima Rojtersa, otvoren put za glasanje o tom zakonu u skupštini ove nedelje.

Protesti protiv ovog zakona se dešavaju svaki dan u Gruziji, a sinoć su se demonstranti okupili kod zgrade parlamenta, odakle ih je policija uklonila da bi mogli da uđu poslanici.

Gruzijski premijer Irakli Kobahidze izjavio je juče da će zakon o stranim agentima biti usvojen i zapretio je onima koji protestuju protiv usvajanja tog zakona da će biti uhapšeni ukoliko pribegnu nasilju.

Služba državne bezbednosti Gruzije su u sredu saopštile da je cilj demonstranata da „nasilno preuzmu vlast” uz pomoć finansija inostranih stranaka i nevladinih organizacija. Parlament Gruzije je 1. maja usvojio predlog zakona „O transparentnosti stranog uticaja” u drugom čitanju, kojim se predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao „agenti za strane interese”.

Sia.rs

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar