Emir “The Atomic” Ahmatović: Od Sandžaka preko Nemačke do bokserske zvezde!

Bokser Emir Ahmatović, rodom iz Tutina, donio je svojevremeno Njemačkoj bronzanu medalju u amaterskom boksu, a od nedavno je prvak svijeta u GBU verziji u teškoj kategoriji.

Emir Ahmatović je kao dijete poslije bombardovanja 1999. godine sa porodicom kao izbjeglica došao u Njemačku. Rodom je iz sela Draga kod Tutina u Sandžaku. Danas živi u Gisenu. Ljubav prema karateu ponio je iz Sandžaka, a u Njemačkoj se prvo bavio kik boksom da bi potom prešao na boks. Uz marljiv trening ali i pomoć države postao je ozbiljan sportista. Pošto je dobio njemačko državljastvo počeo je boksuje za reprezentaciju, piše WDR.

Osvojio je bronzu na evropskom prvenstvu u Belorusiji, peto mjesto na svijetu u Kazahstanu. Povreda ga je omela da ode na olimpijadu u Riju za koju se bio kvalifikovao. Za Radio Forum u prvom intervjuu ikada na nekom od jezika koji se govore u regionu kaže:

“Njemačka mi je dala mogućnost da se prikažem i da pokažem šta mogu da učinim u sportu. Finansijski me je pomagala dok sam bio amater kada sam ušao u nacionalni tim. Omogućili su mi da se koncentrišem samo na sport. Kada je neko dobar u sportu može da postane, ovdje se to zove, ‘sportski vojnik’ i tako dobije finansijsku pomoć“.

Prvak svijeta postao u Beogradu

U profesionalnom boksu do sada je imao deset borbi. Posljednja je bila nedavno u Beogradu gdje je postao prvak svijeta u teškoj kategoriji u verziji GBU. Dosta toga se pred borbu urotilo protiv njega, nije čak imao ni trenera ali je pobjedio i to u deset rundi.

“Bilo je stvarno super pošto je to bilo prvi put da boksujem u Srbiji. Svuda sam boksovao samo nisam u zemlji gdje sam rođen. Želio bih da se zahvalim još jednom mom promoteru Aleksandru Petkoviću koji je to sve ‘stavio na noge’. Baš volim Beograd i kad se sljedeći put nađem u tom gradu ostaću dva tri dana da ga bolje upoznam. Nadam se da ću uskoro tamo ponovo i boksovati“, govori Ahmatović.

U Srbiji inače rijetko ko zna za Emira Ahmatovića. Otišao je kao dijete. Na internetu su informacije o njemu gotovo isključivo na njemačkom i engleskom jeziku.

“Nadam se da ću poslije borbe u Beogradu imati više publike i fanova iz Srbije i regiona. Volio bih da se tamo više zna o meni. Ovdje u Njemačkoj sam odrastao i puno ljudi me zna. Nikada ranije tamo nisam boksovao. Nisam imao ni mogućnosti da se predstavim u tamošnjim medijima. Meč u Beogradu mi je otvorio mnoga vrata u svim pravcima”, kaže za WDR Emir Ahmatović, poznat i po nadimku “The Atomic”.

Balkan krug

Emir kaže da voli da pravi “Balkan krug“, putovanje po regionu. Često je u Srbiji i u Crnoj Gori odakle mu je majka. Bio je i u Sarajevu, prolazio kroz Hrvatsku.

“Rado sam dole, naravno. Imam tamo puno familije. U Njemačkoj sam stvorio svoj život, ali tamo sam rođen i svakad će me dole vući…”, navodi Ahmatović.

U okolini Franfurta mu žive roditelji, brat i dvije setre. Još čeka, kako kaže, svoju princezu. Iako ima trideset četiri godine smatra da još ima dovoljno vremena za boks i za trijumfe u ostalim verzijama jer godine u teškoj kategoriji nisu najvažniji faktor. Primjer za to je njegov uzor Evander Holifild koji je boksovao i sa pedeset i dve. Posle karijere planira da ostane u sportu, kao menadžer ili trener, a već danas mlade uči boksu u dvorani u Gisenu.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar