Aleksandar Odžić: Za nas Vojvođane nikada se nije postavljalo pitanje kako, nego kada u EU

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić izjavio je da Vojvodina može i mora da postane deo EU, ako već Srbija neće i ne može.

„AP Vojvodina je članica Saveta evropskih regija pri parlamentu EU, kao prva, a zasada i jedina regija koja je postala članica, a da matična država nije u tom trenutku bila član EU ili Saveta Evrope. Takođe, suosnivač je i regionalnog saveta euroregije DKMT (Dunav-Kereš-Moriš-Tisa) koji okuplja, osim same Vojvodine, i nekoliko županija iz Mađarske i Rumunije čiji je zadatak međusobna saradnja u regionalnom privrednom, kulturnom i ekološkom razvoju.

Kao višenacionalna zajednica utemeljena na antifašizmu i građanskom društvu jednakih šansi za sve, Vojvodina je prirodno i istorijski tesno povezana sa većinom članica današnje EU.

Dakle, za Vojvodinu kao evropsku regiju od presudnog značaja je bezuslovni ulazak Srbije u EU i svako odustajanje od tog puta imalo bi nesagledive posledice po celoukupnu vojvođansku zajednicu. Decenijama iza nas, davali smo nesebičnu i snažnu podršku svim demokratskim i građanskim snagama u Srbiji kako bi od zajedničke države stvorili društvo otrgnuto od nacionalizma i mitomanije koje je u stanju da prevaziđe sve svoje unutrašnje podele i sukobe na putu evropskih integracija. Da li je Srbija i danas na tom putu?

I zato je danas, na pragu 2020. godine jedino pravo i pitanje svih pitanje, za vlast i opoziciju u Srbiji, Evropa – da ili ne?

Mi Vojvođani oko toga nemamo dilema, nikada nismo ni imali, i ako Srbija ne može i neće, Vojvodina može i mora.“

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar