Željka Cvijanović: Došlo vreme da i Republika Srpska pokaže zube

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Banjaluci da su konstantne blokade projekata Republike Srpske u Predsedništvu BiH duga i teška bolest koju je potrebno lečiti adekvatnim sredstvima.
„Što se tiče Republike Srpske, mi želimo da se svi izgrađuju i grade, da realizuju svoje projekte. Mi nismo kočili ni one projekte koji su regionalnog karaktera, koji god da su bili, koje realizuje Srbija, Hrvatska, bilo koja druga zemlja. Nikad nismo blokirali bilo koje projekte iz Federacije, ali prosto dođete u situaciju da nakon svih tih godina maltretiranja te vrste morate i vi nekad da pokažete zube“, rekla je Cvijanovićeva, prenela je srpska novinska agencija SIA.
Dodala je da ne razume potrebu da se uopšte blokiraju projekti.
„Mnogo godina smo bili suočeni sa takvom situacijom i onda na kraju, kao što to naš narod kaže, budete doterani do zida pa kažete, onda moramo i mi vama sad nešto zakočiti jer je ovo jedno nemoguće stanje“, rekla je Cvijanovićeva.
Ona je istakla da blokade datiraju odavno, a počele su blokadom donatorskih sredstava za izgradnju Kliničkog centra Srpske.
„Nakon toga smo videli razne druge blokade koje su podrazumevale projekte za Republiku Srpsku. Pa smo došli do toga da se nastoji blokirati projekat Buk Bijela, koji je suštinski važan za energetsku nezavisnost Republike Srpske“, navela je ona.
Dodala je da se iz sarajevskih zajedničkih institucija nastoji blokirati i izgradnja aerodroma u Trebinju.
„Oni imaju jedan problem. Mislim da je to zaista ozbiljna bolest. Ono što sam ja čula od pojedinih stranih predstavnika, oni kažu da naše kolege iz Federacije lobiraju kod stranih ambasada ili stranih vlada da se ne dodele određena sredstva Republici Srpskoj, da se ne daju određeni grantovi, donacije, da se ne učestvuje u realizaciji ili finansiranju određenih projekata“, kazala Cvijanović.
Cvijanovićeva smatra da je takvo ponašanje apsolutno nenormalno i dodala da će teško država funkcionisati na takav način.
Ocenila je da su potezi koji dolaze iz Sarajeva osvetnički, retrogradni i usmereni protiv Republike Srpske, te da izgleda nemoguće da se tako nešto može popraviti.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar