VUČIĆ POLOŽIO ZAKLETVU: Želim da budem predsednik svih i predsednik za sve, da radim više, da ne tražim ništa za sebe, ali da tražim sve za Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu u Narodnoj skupštini za drugi predsednički mandat.


– Za nas je važno što smo postigli u prethodnom periodu. Sa Mađarskom imamo najbolje, istorijski najbliže odnose. Imamo dobre odnose sa Rumunijom, Bugarskom, Grčkom, Turskom. Za inicijativu Otvoreni Balkan ću se posebno boriti. Posebno hvala SPC i patrijarhu Porfiriju na odlukama i dobrineo bratstvu sa makaedonskim narodom. To je velika stvar koju smo napravili. Sa Albanijom su nam sve bolji odnosi. Moraćemo pažnje da posvetimo u odnosima sa Zagrebom, Hrvatskom, da ni na šta iz prošlosti ne gledamo na isti način. Da pokušamo da pronađemo iste dvoglede za budućnost. Vrata Beograda i kapije biće uvek otvorena za dobar razgovor sa Zagrebom, isto očekujem i sa Sarajevom. Moraju da znaju da ćemo uvek štititi interese i uvek ćemo tražiti da nema menjanja Dejtonskog sporazuma, da ćemo biti uz Republiku Srpsku i razvijati dalje odnose. Da ćemo pomagati Republici Srpskoj i toga se ne stidimo – rekao je Vučić i dodao:

– Važno je da sa Bošnjacima, uprkos razlikama, da neko ponekad ne želi da prihvati ruku, da gradimo dobre i prijateljske odnose. To moramo da radimo i zbog velikog broja Bošnjaka koji žive u našoj zemlji.

Predsednik Vučić je rekao i kako će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost. Vučić je kazao i kako Srbija danas nije lak plen kao što je to bila 1999. godine.

– Trudiću se da vojska bude snažnija, da bude garant mira i stabilnosti. Lagali su da će srpska vojska nekoga da ugrožava. Posle 96 dana niko nam nije rekao izvinite što smo lagali. Hvala Srbiji što se ponaša kao stub stabilnosti, što nikoga nije ugrozila osim što je tražila da sama čuva svoju slobodu i svoje nebo bez ičije pomoći. Srbija će uveren sam, čuvati ljubomorno svoju vojnu neutralnost. Nismo politički neutralni, nalazimo se na evropskom putu ali vojnu neutralnost moramo da čuvamo. Svuda oko nas su NATO zemlje ili teritorije gde se nalazi NATO. Ne postoji zemlja pored Srbije koja nije u NATO. Srbija je kao malo ostrvo. Šta je problem u tome što verujete svom narodu? U stanju smo da čuvamo svoju zemlju, ne želimo da pripadamo bilo kom bloku samo da čuvamo svoje granice, da imamo svoje vojnike i da štitimo svoje nebo. Srbija danas ne bi bila lak plen kao što smo bili lak plen 1999. godine. Nikoga ne napadamo, nikoga ne ugrožavamo. Niko onako lako kako je nekada krenuo neće smeti da krene na Srbiju. Srbija je snažnija, a snažnija je zahvaljujući narodu.

– Moramo da imamo dovoljno goriva, hrane, bolnice, fabrike i da imamo dobre odnose sa zapadnim partnerima, da budemo istrajni na evropskom putu. Nova Vlada mora brzo da se formira jer hitno moramo da se bavimo predstojećom zimom i snabdevanje Srbije energentima, situacija je alarmantna i zato je važno da formiramo Vladu, da se posvetimo tome i obezbedimo sigurnost tokom predstojeće zime. Imamo stabilne javne finansije zahvaljujući celoj vladi, NBS, zahvaljujući dobrom radu, stabilnosti. Za nas je od velikog značaja da sačuvamo stabilnost. Hranu imamo dovoljno i imaćemo je dovoljno. Nikoga ne lažemo kada kažemo da imamo i šećera, ulja, pšenice i svega što je neophodno za pristojan život – rekao je predsednik.

Predsednik Vučić je istakao da se raduje skorom formiranju novog parlamenta i da očekuje da će se to dogoditi do kraja jula.

– Ne želim da odgovaram na besmislene tvrdnje da sam birao pred kojim ću parlamentom da polažem zakletvu. Šta god učinio, nikada neće biti dovoljno dobro ili dovoljno loše. Formiranje nove Vlade je od presudnog značaja. Očekujem da nova Vlada bude formirana do jula meseca. Uveren sam da će prihvatiti neke od mojih saveta i molbi. Da uključimo što je moguće više pripadnika ne samo srpskog, nego da u Vladi budu i Mađari i Hrvati i Romi i predstavnici svih nacionalnosti koje žele dobro ovoj zemlji.

– Od nove Vlade očekujem pod jedan, naš evropski put, kada govorimo o Evropi ona nam je postala obavezni deo usputnog pominjanja ali i nešto što najlakše možemo da kritikujemo, napadamo ali da opet razmišljamo koliko ćemo pomoći da tražimo. Povezanost sa krizom u Ukrajini pitanje KiM biće još teže za rešavanje. KiM biće im veća i važnija tema, reći će da Kosovo nije ni slično kao drugi primeri u svetu. Znam da ovo niko ne želi da sluša ovo ali mi moramo da tražimo kompromis, da čuvamo naš narod na KiM – istakao je predsednik Vučić.

– Ne postoji veća čast, veća obaveza, nema ni većeg ponosa od onog koji ti daje činjenica da vodiš svoju zemlju i da je sa ponosom predstavljaš. Sve to dobio sam od građana na izborima, oni su izbor volje koja je i mene i vas zadužila da posao obavljamo i činimo sve ono što je u najboljem interesu Srbije. Želim da budem predsednik svih i predsednik za sve, da radim više, da ne tražim ništa za sebe, ali da tražim sve za Srbiju – rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

Vučić je rekao da „živimo u vremenima kada svi glasno govore, a malo ko sluša“.

– Danas je možda više nego ikada ceo svet željan istine i pravde. Svet možda više nikada neće biti isti ali ukazujem na činjenicu da ćemo mi pokušati da ostanemo snažni i nepokolebljivi. Da hrabro grabimo napred uprkos svim nedaćama. Ne postoji dovoljno velika reč za našu Srbiju koja je uvek stajala na raskršću kultura i civilizacija.

– Svet se pred našim očima nikad brže menja. Naša zemlja je 1999. godine napadnuta bez odluke Saveta UN – rekao je Vučić, nakon čega je usledio gromoglasan aplauz.

– Da ne mislite da to što svi znate, ja ne znam. Neretko znam bolje od svih ostalih, vidim i osećam ali to ne rešava naš problem. Politika vođenja zemlje nije politika želja, već realnosti.

„Zavet“ za stupanje na funkciju predsednik je dao nad Ustavom Srbije izgovaranjem sledećih reči:

„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.“

Predsednik Vučić je svečano položio zakletvu i time otpočeo drugi predsednički mandat, a potom je intonirana i himna Republike Srbije „Bože pravde“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u salu Narodne skupštine, gde je dočekan aplauzom, a potom je obraćanjem Ivice Dačića posedna sednica Narodne skupštine počela.
Vučića je u parlamentu dočekao predsednik Skupštine Ivica Dačić.

– Dobili smo prosto zato što narod ne možete da prevarite. Ljudi su videli ko u svakom trenutku vodi računa o njihovim interesima. Radiću ono što je u najboljem interesu za građane Srbije. Garantujem vam da ćemo čuvati mir i stabilnost, da ćemo čuvati našu zemlju. Brinućemo o budućnosti naše dece. Drugo, ono što je najvažnije. U uslovima svetske krize pokušaćemo da sačuvamo duh zajedništva i jednistva i da pojkažemo koliko smo sposobni da budemo zemlja jedinstva u kojoj nećemo proterivati Dostojevskog. Da budemo zemlja kojom ćete moći da se ponosite, zemlja brzih pruga, autoputeva, zaposlenih ljudi, zemlja koja brine o budućnosti naše dece. Beskrajno vam hvala što sam drugi put pobedio u prvom krugu. Ponosan sam na vas, velika dela su tek pred nama.

Podsetimo, predsednik Skupštine Ivica Dačić sazvao je sednicu aktuelnog saziva parlamenta na osnovu člana 114. Ustava Srbije, na kojoj će predsednik položiti zakletvu i obratiti se poslanicima i gostima.

Imajući u vidu da novi saziv parlamenta još nije konstituisan jer izborne radnje nisu završene, polaganje zakletve biće pred aktuelnim sazivom Skupštine, što nije smetnja jer u Zakonu o predsedniku Republike eksplicitno piše da ako Narodna skupština nije u redovnom zasedanju da će se sastati ponovo kako bi predsednik Republike položio zakletvu.

Na sednici će biti predočen izveštaj Republičke izborne komisije o rezultatima glasanja, a polaganje zakletve označiće početak Vučićevog novog petogodišnjeg mandata.

Tekst zakletve naveden je u Ustavu, a glasi: „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti“.

Zakletva koju predsednik polaže još jedan je garant da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i predsednik se eksplcitno zaklinje da će čuvati južnu pokrajinu kao sastavni deo zemlje.

Za prvi mandat, Vučić je zakletvu položio na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju, najstarijoj srpskoj knjizi.

Vučić je 3. aprila pobedio u prvom krugu redovnih predsednčkih izbora sa 58,59 odsto ukupnih glasova izašlih birača.

Prvi mandat je započeo 31. maja 2017. godine, kada je svečano položio zakletvu u Domu Narodne skupštine.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar