VELIKA AKCIJA POLICIJE: Uhapšeno 16 osoba zbog prevara na internetu!

Policija je, u okviru drugog dela međunarodne akcije „Infiniti” povodom složenih finansijskih prevara na internetu, uhapsila 16 osoba.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela računarske prevare, pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, uhapšeni su M. N. (1992), D. P. (1991), N. M. (1999), N. S. (1993), S. K. (1988), B. B. (1989), M. A. (1996), D. M. (1992), F. M. (1999), A. M. (2000), T. B. (1994), D. Đ. (1991), U. R. (1985), D. L. (1993), V. B. (1997) i G. M. (1997), saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Osumnjičeni se terete da su navođenjem na lažne finansijske transakcije na internetu do sada prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji prelazi 20 miliona američkih dolara.

U jučerašnjoj akciji pretresom na 16 lokacija u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, oduzeto je više od 130.000 evra u gotovini, 70.000 evra u kriptovalutama, više računa sa kripto-valutama kao i nekoliko automobila, jedan stan, dok se poreklo drugih nekretnina aktivno proverava.

Policija je tokom prvog dela akcije koji je sproveden u januaru ove godine prilikom pretresa više lokacija, a posebno prostorija preduzeća „Olimpus Prajm” i „Asgard” iz Beograda, našla značajne podatke i dokaze, čijom analizom je utvrđena osnovana sumnja da su zaposleni u tim preduzećima u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih država u iznosu većem od sedam milijardi američkih dolara, a konačni iznos štete se još utvrđuje.

Ovu akciju izveli su pripadnici Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, a u saradnji sa pravosudnim mehanizmom za saradnju Evropske unije „Evrodžast”, kao i Međunarodnom komandom Federalne policije Australije.

Iz MUP-a upozoravaju građane Srbije kao i strane državljane koji žive i rade u našoj zemlji da budu posebno oprezni prilikom nuđenja zapošljavanja u takozvanim „kol-centrima” koji se navodno bave edukacijom i savetovanjem klijenata na finansijskim tržištima bilo kog tipa, uključujući i trgovinu kripto-valutama. Dodaju da su takve delatnosti strogo regulisane Zakonom o tržištu kapitala i radnjama i dozvolama koje preduzima i izdaje Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar