UEFA objavila novi sistem takmičenja za Ligu šampiona!

Prvih osam timova na zbirnoj tabeli ide direktno u osminu finala, dok će timovi rangirani od devete do 24. pozicije u dvomeču baraža odlučivati o preostalih osam učesnika osmine finala.

Neće više biti ulazaka po osnovu nacionalnih koeficijenata, mesto više u Ligi šampiona dobiće peta zemlja na UEFA rang listi, što je već godinama Francuska, ali se Portugalija približila rezultatima poslednjih godina. Drugo će stići kroz „šampionski put“ kvalifikacija, gde će umesto četiri dosadašnja, ubuduće pet ekipa trasirati put do elite.

Nova dva mesta dobiće i najjače lige Evrope, odnosno dva kluba koji bi prema koeficijentima samo iz prethodne sezone (dakle, ne iz ukupnog petogodišnjeg zbira), a koji kroz domaće okvire nisu obezbedili plasman, igrali u Ligu šampiona. To bi u ovom trenutku i po trenutnom stanju, bili Totenhem i PSV.

Slične promene će važiti i za Ligu Evrope (osam utakmica u grupnoj fazi) i Ligu konferencije (šest utakmica u grupnoj fazi), a obe će umesto dosadašnja 32 kluba brojati po 36 učesnika.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar