Tri studentkinje Arhitektonskog fakulteta prijavile profesora za polno uznemiravanje

Više tužilaštvo sprovelo je predistražni postupak nakon što su se devojke o svom problemu požalile najpre na društvenim mrežama, a zatim i povereniku za ravnopravnost Arhitektonskog fakulteta, prenosi portal Hronika.eu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, sprovelo je predistražni postupak u slučaju u javnosti poznatom kao „Arhitektonski fakultet”, iniciranom od strane medija, nakon što se određeni broj studentkinja putem društvenih mreža požalilo na ponašanje jednog profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Pripadnici MUP-a su, po nalogu VJT u Beogradu, obavili razgovore sa studentkinjama koje su se odazvale pozivu policije, a koje su prethodno povereniku za ravnopravnost Arhitektonskog fakulteta podnele interne prijave za uznemiravanje nakon javnog poziva dekana da to učine.

Sa devojkama, za koje je procenio da su oštećene izvršenjem krivičnog dela polno uznemiravanje, iz člana 182a Krivičnog zakonika, postupajući tužilac je obavio razgovor i upoznao ih sa njihovim pravima, odnosno da se shodno zakonskim odredbama, krivično gonjenje za to krivično delo preduzima – po privatnom predlogu. To znači da tužilac može da pokrene krivični postupak samo ukoliko se oštećena izjasni da stavlja predlog za krivično gonjenje. Takođe, ukoliko oštećena u bilo kom trenutku do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka odustane od predloga, tužilac ne može da nastavi krivično gonjenje već postupak obustavlja.

Nakon razgovora sa tužiocem tri devojke su se izjasnile da žele da podnesu predlog za krivično gonjenje protiv profesora, zbog krivičnog dela polno uznemiravanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu će krivično gonjenje u ovom predmetu proslediti Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao nadležnom za dalje postupanje, saopšteno je iz kabineta VJT.

Podsećamo, slučaj je dospeo u javnost nakon što je na društvenim mrežama osvanula serija anonimnih ispovesti studentkinja ovog fakulteta da ih je jedan profesor uznemiravao, kao i anketa o tome kako se studenti osećaju u sali ovog profesora tokom predavanja, prenosi portal Hronika.eu.

Mediji su preneli da je reč o više od 20 objava u kojima se opisuju primeri seksualnog uznemiravanja u vidu neprimerenih komentara, pogleda i dodira i navodi da su te devojke izbegavale da odu na konsultacije jer su se osećale neugodno. Takođe, u objavama se tvrdi da je profesor jedne godine na onlajn predavanju, slučajno ili namerno prikazao sliku pornografskog sadržaja. Studenti su potvrdili i da se za ovakvo ponašanje profesora zna godinama, a iz uprave je saopšteno da se za slučaj saznalo tek kada se pojavio u javnosti i da pomenuti profesor neće više prisustvovati predavanjima i ispitima.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar