Šta su kvote i kako ih kladionice u Srbiji računaju?

Jedna od najbitnijih stvari kada je bilo koje klađenje u pitanju su ponuda koje kladionice nude i kvote koje se nalaze u toj ponudi. To je i jedan od razloga zbog koje se ide u jednu ili drugu kladionice jer što su kvote veće, to je i potencijalni dobitak veći. Naravno, kvote koje su određene za neki meč su postavljene tako da i onaj koji ulaže ima šansu da zaradi, ali i da kladionica ima određeni procenat od toga. Zbog toga su kvote u većini kladionica slične, a one kladionice koje su veće imaju tu mogućnost da stave za nijansu veće kvote time i više rizikujuću, a sve kako bi privukle nove igrače. No, šta su zapravo kvote i na koji način kladionice dolaze do njih?

Ako bismo stvar potpuno pojednostavili, mogli bismo reći da kvote predstavljaju određenu verovatnoću nekog ishoda. Sa druge strane, one predstavljaju i podatak o tome koliki dobitak možete ostvariti ako uradite određenu uplatu. Najjednostavnije: ako je kvota manja, to je verovatnije da će se ta kvota i ostvariti. Ako je kvota visoka, onda je manje verovatno da će ona biti u stvarnosti i realizovana. No, od toga zavisi i sva mudrost u kladionici. Potrebno je naći balans između pristojnih kvota i verovatnoće dobitka da bi se mogao ostvariti određeni prihod. Sa druge strane, neki praktikuju da igraju u online kladionici kao što je Superbet mnogo parova sa malim kvotama nadajući se da će se sve te verovatnoće i ostvariti. No, tu onda ostaje pitanje nekog mogućeg iznenađenja koje sve može poremetiti. Sa druge strane, neki se baš uzdaju u određena iznenađenja, te i tako “gađaju” kvote koje su visoke, a za koje smatraju da bi mogle da se ostvare. Tako pokušavaju da preko malo parova dođu do dobitka, no kada se zaređaju neuspesi, to se može dobro obiti o glavu. 

Kada govorimo o samim kvotama, potrebno je naglasiti da postoji nekoliko vrsta kvota. Za sada je dovoljno znati da postoje i američke i frakcionalne, ali da nam neko posebno znanje o njima nije potrebno jer se one u srpskim kladionicama ne koriste. Treće kvote se zovu decimalne, i one su nam bitne prilikom klađenja. One su vrlo jednostavne za objašnjavanje: to su decimalni brojevi koji nam kazuju koliku zaradu ćemo imati ako pogodimo tu kvotu. Objasnićemo to i na primeru. Recimo da imamo fudbalsku utakmicu između ekipe A i ekipe B. Kvota da će ekipa A pobediti je 1.4, na nerešeno je 2.5, a da će ekipa B pobediti je kvota 2. To znači da ako se uloži 1000 dinara na pobedu ekipe A, potencijalni dobitak će biti 1400 dinara. Ako se novac uloži na nerešen rezultat koji se i ostvari, onda bi dobitak bio 2500 dinara, ako bi se novac “stavio” na pobedu ekipe B, onda bi dobitak bio 2000 dinara. 

Naravno, kako igrači, tako i kladionice žele da imaju određenu zaradu, te na osnovu toga i određuju kvote u svojim ponudama. One to rade uz pomoć margina koje im omogućavaju da “postave” kvote na brojkama dovoljnim da zarade. Margine su zapravo prednost kladionica u odnosu na igrače, i ove margine se obično izražavaju u procentima. Normalno je da svi traže kladionicu sa najnižim marginama, ali to zavisi od nekoliko faktora. Neke prosečne margine se kreću oko 5%, ali one će zavisiti od veličine i snage kladionice koja ih određuje, i da li je u pitanju kladionica koja posluje samo na domaćem tržištu ili je prisutna u više zemalja. Neke kladionice mogu sebi da dozvole čak i 2% margine, a kod nekih to ide i preko 10%, a tada su uglavnom u pitanju neke manje, lokalne kladionice. Isto tako, margine nisu iste za sve sportove, pa su tako one veće prisutne kod nekih manje popularnih sportova za klađenje kao što su rukomet ili odbojka, na primer dok se najniže kvote, po iskustvu, mogu pronaći na američkim sportovima. 

U suštini, igrači u kladionicama mogu očekivati, u zavisnosti od mesta nešto niže kvote od onih koje bi bile realne da se dogode, i u tome se sastoji poslovanje kladionica na isplativ način. Na igračima je da pronađu dobre kvote, ali i da budu uspešni u klađenju kako ih to ne bi previše interesovalo jer je mala razlika u dobitku, a uspeh je ipak ono što se traži pri klađenju. 

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar