Šta je pravi razlog za smenu dekana novosadskog Pravnog fakulteta?

Branislav Ristivojević tvrdi da je smenjen zbog vođenja studenata u ambasadu Rusije, a Pravni fakultet navodi da je razlog samovolja u odlučivanju.

Novi Sad – Dajte mi tri rečenice o nekome i naći će se razlog da bude obešen. Tako smenjeni dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu dr Branislav Ristivojević, parafrazirajući kardinala Rišeljea, kaže o tome zašto je iznenada smenjen. Do smene je došlo u njegovom drugom mandatu, a katedru je zadražao. Dok ovaj profesor, koji je i poslanik DSS-a, govori o političkim razlozima smene, navodno o „rusofobiji” koja je primetila da je studente vodio u ambasadu Ruske Federacije, dotle rukovodstvo Pravnog fakulteta spušta loptu na tehnički teren, proziva ga za samovolju u odlučivanju i negira da je smenjen zbog nekakvog uvođenja sankcija Rusiji.

Zbog rata koji je u Ukrajini povela Rusija, podsetimo, uvođenje sankcija Rusiji jedan su od uslova Srbiji na putu u EU. Zvaničnici Srbije odbacili su u više navrata da će sankcije biti uvedene, ali na političkoj sceni postoji atmosfera da će se to ipak desiti. Stoga je slučaj dekana novosadskog fakulteta izazvao pažnju.

„Smenjen sam iz akta rusofobije, jer je neko zamislio da je za saradnju sa Rusijom ’osetljiv politički trenutak’. I ne samo to, nego je dodatno rusofobni akt to što ni vest o poseti naših studenata ruskoj ambasadi nije smela da bude objavljena na sajtu fakulteta, jer se neko uplašio tog ’osetljivog trenutka’”, kaže Ristivojević.

Nakon što je smenjen, reagovala je i ambasada Ruske Federacije, navodeći da su iznenađeni time što čuju, a oglasila se i grupa javnih ličnosti koje u svom protestnom pismu zahtevaju da odluka o smeni dekana odmah bude poništena. Tvrde da je dekan kažnjen zbog razgovora studenata sa ruskim diplomatama o stipendijama i usavršavanjima u Rusiji i ocenjuju da čin smene predstavlja rusofobiju.

„Nezabeležen skandal u istoriji srpskog školstva i srpskog javnog života”, navodi se u tom pismu koje su potpisali, između ostalih, kako prenose mediji, akademik Danilo Basta i profesori Slobodan Antonić, Nenad Kecmanović, Miloš Ković, Časlav Koprivica, Slobodan Samardžić, Srđa Trifković i Dušan Proroković.

„U vremenu u kome srpske studente redovno vode u ambasade SAD i ostalih NATO zemalja koje su srpski narod bombardovale, etnički očistile Krajinu, Kosovo i Metohiju, okupirale deo naše zemlje i zatvorile kosovskometohijske Srbe u geta, kažnjavanje dekana zbog razgovora studenata sa ruskim diplomatama o stipendijama i mogućnostima usavršavanja u Rusiji, zemlji koja srpskom narodu pruža dragocenu podršku u njegovoj borbi za osnovni opstanak, ne predstavlja samo čin akademskog beščašća i primitivne rusofobije, nego i političke nepismenosti”, naveli su u pismu.

Na Pravnom fakultetu navode povodom protestnog pisma da je osnovni razlog za razrešenje dr Ristivojevića samovoljno postupanje i donošenje odluka suprotno opštim aktima fakulteta, zbog čega je izgubio poverenje kolektiva.

„Poseta ambasadi Ruske Federacije, koju je prof. dr B. Ristivojević samostalno organizovao, samo je jedan od skorijih primera postupanja suprotno opštim aktima, a navedeni razlog se neistinito potencira kao glavni i osnovni razlog i neopravdano dovodi u politički kontekst radi prikupljanja ’političkih poena’ s obzirom na to da je prof. dr B. Ristivojević član NDSS. Osim toga, na ovaj način se skreće pažnja sa odgovornosti prof. dr B. Ristivojevića”, dodaju.

Uveravaju da bi isti razlog za smenu postojao i da je u pitanju poseta bilo kojoj drugoj ambasadi u Srbiji. Ni danas nemaju informacije o tome koji studenti su išli u posetu, a Nastavno-naučnom veću nije podnet nijedan predlog o saradnji sa institucijama RF, tako da fakultet nije bio ni u prilici da odlučuje o bilo kom vidu saradnje.

„Pravni fakultet u Novom Sadu, kao i uvek, otvoren je za naučnu i stručnu saradnju sa svima, naravno i sa naučnim i stručnim institucijama iz Ruske Federacije”, zaključuju.

Sa iste adrese ranije je pominjano, prema medijskim navodima, da je Ristivojević bez odluke nadležnih organa fakulteta odlučio da se takmičenje u besedništvu umesto na fakultetu održi na Zlatiboru i mimo plana potrošio za to fakultetska sredstva.

„Na Zlatibor smo išli jer nam je zbog mera protiv korone trebalo 600, 700 mesta. Alternativa je bila SNP, ali nisu uspeli da nam to obezbede. Profesori su dolazili o svom trošku, valjda je red da im platim ručak”, ispričao je za naš list smenjeni dekan.

On skreće pažnju na to da strategija internacionalizacije Univerziteta u Novom Sadu iz 2020. govori da je posebno poželjna saradnja sa naučnim ustanovama iz SAD, Ruske Federacije i NR Kine. „Ne da Rusija ne treba da bude ’kenselovana’, nego je posebno privilegovana”, kaže Ristivojević i dodaje da UNS ima 14 ugovora o saradnji sa RF i da nijedan nije poništen.

Sve ovo liči, prema njegovim rečima, na ono što se dešava na Zapadu u vezi sa Rusijom, gde se raskidaju naučne saradnje, ruski studenti izbacuju sa fakulteta, ili Dostojevski iz književnosti.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar