Srpskim „Šakalima” ukupno 56 godina robije zbog zločina na KiM

Okrivljenima je na teret stavljeno više od stotinu ubistava albanskih civila, silovanja, pljačke i paljenje imovine stanovništva čije su posmrtne ostatke zapalili.

Sudsko veće Posebnog odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je juče sedam optuženih pripadnika paravojne formacije „Šakali” na ukupno 56 godina zatvora pošto ih je oglasilo krivim za ubistvo više od stotinu albanskih civila, tokom 1999. godine, u selima Ćuška, Ljubenić, Zahač, Plovljan u blizini Peći. Dvojica okrivljenih oslobođena su odgovornosti da su počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Najstrožu kaznu  – 20 godina zatvora – za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, sudsko veće kojem je predsedavao sudija Vladimir Duruz izreklo je okrivljenom Toplici Miladinoviću, dok je Predrag Vuković za izvršenje ratnog zločina u saizvršilaštvu osuđen na 13 godina zatvora. Za isto delo, Abdulah Sokić osuđen je na 12, a Siniša Mišić na pet godina zatvora. Kazne od dve godine zatvora izrečene su Slaviši Kastratoviću, Bobanu Bogićeviću i Lazaru Pavloviću. Okrivljeni Milan Ivanović i Veljko Korićanin oslobođeni su odgovornosti.

Ovo je druga prvostepena presuda izrečena okrivljenima, pošto je prvu izrečenu u februaru 2014. godine svojim rešenjem od 26. februara 2015. godine ukinuo Apelacioni sud u Beogradu. I na ovu presudu stranke u postupku imaju pravo žalbe drugostepenom sudu.

Prvom presudom okrivljeni, njih devetorica, osuđeni su na ukupno 106 godina zatvora. Optužnica protiv okrivljenih je više puta menjana i uređivana, a tokom postupka nekoliko optuženih je preminulo, dok je jedan proglašen nesposobnim da prati suđenje.

U optužnici Tužilaštva za ratne zločine navodilo se da je naredbu za napad na selo Ćuška izdao komandant 177. Vojnog teritorijalnog odseka Peć, a neposredni komandir voda poznatog pod nazivom „Šakali” bio je Nebojša Minić.

Sia.rs

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar