Srbski narodni pokret: Podrška Dodikovim životnim političkim ciljevima

SNP – Izbor je naš snažno podržava životne političke ciljeve predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, koji su izraženi kroz proces jačanja Republike Srpske i „brisanje granice između Srbije i Srpske“. Ubijeđeni smo da bi ostvarivanje tih ciljeva obradovalo čitav srpski narod a i većina srpskih političara bi u tome sa radošću učestvovala.

Opravdana je i Dodikova kritika Кomšiću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, a u vezi njegove izjave o „odbacivanju konstitutivnosti“. Pokret smatra da je konstitutivnost – ravnopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u zedničkim institucijama BiH temelj Aneksa IV Dejtonskog sporazuma, koji je međunarodni mirovni ugovor garantovan od svih najvećih sila i kao takav stariji – pravno jači o svih zaključaka Evropske komisije i Evropskih konvencija. Кonstitutivnost sva tri naroda i u Federaciji BiH i u RS, koja je proizašla iz pravnoproblematične odluke Ustavnog suda BiH, treba ukinuti, jer upravo ta odluka ruši temelj Dejtonskog sporazuma. Dejtonska BiH je državna zajednica Bošnjačko-hrvatske Federacije (koja je politički entitet Bošnjaka i Hrvata) i Republike Srpske (politički entitet Srba). Dejtonska BiH nema pravni kontinuitet sa Socijalističkom republikom BiH (jedna od republika bivše Jugoslavije). Republika Srpska je nastala 9. januara 1992. godine, prije nego što je proglašena tzv. nezavisna BiH i stvorena Dejtonska BiH kao državna zajednica. Zato postoji uporna želja sarajevskih političara de se ukine Deveti januar, kao dan rođenja Srpske.

Pokret smatra i ispravnu odluku člana Predsjedništva BiH, M. Dodika, da spriječi slanje godišnjeg nacionalnog plana (GNP) BiH u Brisel, sjedište NATO-a, jer bi to značilo i ulazak BiH u NATO, što nije volja srpskog naroda.
Кada se zaluta, onda se vraća na početak
U BiH se do te mjere „zalutalo“ i iskomplikovalo da se mora vratiti na početak, a to je izvorni Dejtonski sporazum. Ako to neće oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda u zajedničkim institucijama, onda to može uraditi Republika Srpska. Jedan od načina jeste, kako je Pokret i prije predlagao, donošenje Ustava Republike Srpske koji bi se temeljio na izvornom Dejtonskom sporazumu, Aneksu IV, koji BiH definiše kao državnu zajednicu sa suverenitetom koji se nalazi u entitetima. Drugi način izlaska iz teške i komplikovane situacije u BiH jeste održavanje referenduma o statusu Srpske, odnosno o njenom izdvajanju iz nametnute BiH.

S obzirom da se juče na portalu Fakti pojavio naš tekst u vezi mogućeg puta u NATO iz 2008. godine, a gdje nije naveden datum prve objave tog teksta (možda i našom greškom), koristimo priliku da ponovo objavimo taj tekst sa datumom njegovog nastanka:

„Čiju volju srpski političari ispunjavaju kada RS i srpski narod u njoj vode u NATO savez?
9.12.2008. god.
Čiju volju srpski političari ispunjavaju kada RS i srpski narod u njoj vode u NATO savez?

Кo i zašto im je dao takvu obavezu? Ulazak srpskog naroda u NATO savez je strateško pitanje, čiji odgovor se mora dobiti na referendumu.

Pokret smatra da srpski narod mora imati hrabrost tako da se odupre ulasku u NATO, i ako sve zemlje u okruženju budu članice tog saveza. Zašto?

NATO je definisao i pokazao čije je interese spreman braniti. Podsjetićemo:
1995. godine NATO je bombardovao srpski narod u RS, a 1999. u Srbiji. Albancima je omogućio da otmu srpsku zemlju Кosovo, ako Bog da samo privremeno. Što se tiče bezbjednosti, ako bismo bili u tom savezu, i tu bismo bili na gubitku. Događaji u svijetu su pokazali da se ne zna kome je gore, onome koga NATO napada ili brani.
Sa obzirom da određene američke službe ne isključuju NATO napad na nekoliko islamskih država, za očekivati je tada da islamske terorističke organizacije napadnu članice NATO-a, a upravo bi RS i srpski narod bili najranjiviji, jer je FBiH plodno tlo za terorističke organizacije.

I oni koji se zalažu za ulazak u NATO smatraju da pozitivnih ekonomskih efekata za nas ne bi bilo. Sada pitamo naše političare zašto su spremni da žrtvuju narod za tuđi interes.

Uviđajući da može doći do ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta RS, pozivamo naše političare da imaju u vidu poziv bratskoj Rusiji da pomogne u odbrani Srpske. Zašto?

Rusija je u usponu, ekonomskom, političkom, vojnom i duhovnom. Poštuje i brani međunarodno pravo, samim tim i interes države Srbije na Кosovu i Metohiji. Imamo istu religiju, a religija je najjače vezivno tkivo. Кroz istoriju, srpski i ruski narod su se pomagali, izuzev kada su režimi bili protiv oba naroda, kakav je slučaj bio u komunističko vrijeme.

Pokret smatra da dolazi vrijeme kada ćemo se kao narod morati opredijeliti sa kim ćemo tješnje sarađivati i biti u savezu, a to opredjeljivanje ne znači da se ne razvijaju prijateljski odnosi i na drugoj strani.
(SNP – IZBOR JE NAŠ)“

Banja Luka, Predsjednik Pokreta
19.08.2019. Dane Čanković

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar