Silovana i ubijena istraživačka novinarka u Bugarskoj

Koliko je istraživačko novinarstvo kojim se i ekipa Rikošeta bavi opasno, pokazuje i najnovije ubistvo istraživačke novinarke u Bugarskoj.

Bugarska novinarka Viktorija Marinova (30) silovana je i ubijena u gradu Ruse u severnoj Bugarskoj.

Marinova je bila novinarka i urednica na bugarskoj televiziji TVN i izveštavala je o istrazi o navodnoj korupciji povezanoj sa fondovima Evropske unije.

Policija je saopštila da nema dokaza koji sugerišu da je ubistvo povezano sa njenim radom.

Žena je udarena u glavu i ugušena, a njeno telo pronađeno je u subotu u parku, rekao je državni tužilac Georgi Georgijev.

„Nestali su njen mobilni, ključevi automobila, naočare i deo odeće“, dodao je i precizirao da istražitelji razmatraju sve tragove povezane s osobnim kao i profesionalnim životom. Briselski sajt navodi da su organizacije za borbu protiv korupcije i članovi Evropskog parlamenta pozvali na potpunu istragu o njenoj smrti.

„Šokiran sam užasnim ubistvom istraživačke novinarke Viktorije Marinove u Bugarskoj. Pozivam na hitnu, potpunu i temeljnu istragu. Odgovorni moraju da odgovaraju“, poručio je na Tviteru predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir.

Jedna članica Evropskog parlamenta iz redova liberala na Tviteru je naglasila da je smrt bugarske novinarke treće po redu ubistvo novinara u EU u poslednjih godinu dana. Malteška novinarka Dafne Karuana Galicija ubijena je u oktobru 2017, a u februaru ove godine ubijen je slovački novinar Jan Kucijak.

Poslednja emitovana priča na kojoj je Marinova radila u grupi bugarskih novinara, govorila je o kompanijama koje su umešane u infrastrukturne projekte koje je finasirala EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti.

Prema toj priči, između 30 i 40 odsto od ukupnog fonda koje su primile grupe tih kompanija, potrošeno je na korupciju i podmićivanja.

Sajt navodi da je krajem septembra Marinova intervjuisala dvoje novinara koji su radili na toj priči, a koje je bugarska policija privela. Atanas Čobanov, urednik bugarskog portala Bivol.bg, koji je takođe radio na ovoj priči, rekao je za Politiko da je sledeći zadatak Marinove bio da poseti mesto u selu Hitrino na severoistoku Bugarske, gde se pojavilo više pitanja u vezi sa ugovorom o javnim nabavkama.

„TVN je jedan od nekoliko bugarskih medija koji izveštavaju o našim istragama. U ovoj fazi je nejasno da li je ubistvo bilo povezano sa njenim radom“, rekao je Čobanov.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar