SAZNAJEMO: RTS sprema tužbe protiv NATO pakta, Đilasa i Boška Obradovića?!

Šesnaest radnika RTS-a poginulo je prilikom napada avijacije NATO-a na ovu medijsku kuću 23. aprila 1999, tačno pre 23 godine. Bilo je to u jeku agresije alijanse na tadašnju SR Jugoslaviju, a ovaj događaj je po međunarodnim pravnim organizacijama kvalifikovan kao ratni zločin, a po novinarskim udruženjima presedan opasan po medijske radnike širom sveta u budućim sukobima.
Međutim, međunarodni sudovi, kao što je bio Haški tribunal, nisu se bavili odgovornošću NATO-a,  njegovih članica i vojnika za stradanja civila tokom tog rata, pa tako ni za bombardovanje RTS-a. Pred domaćim sudom osuđen je tadašnji direktor ove medijske kuće Dragoljub Milanović, jer nije izvršio naredbu o dislokaciji RTS-a. Odslužio je kaznu od deset godina zatvora. Iako je povremeno pokretano pitanje moguće odgovornosti drugih za neizvršavanje te naredbe, do procesiranja nije došlo.

U napadu su poginuli: Jelica Munitlak, šminker, Ksenija Banković, video-mikser, Darko Stoimenovski, tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović, tehničar u masteru, Dragorad Dragojević, radnik obezbeđenja, Dragan Tasić, električar, Aleksandar Deletić, kamerman, Slaviša Stevanović, tehničar, Siniša Medić, dizajner programa, Ivan Stukalo, tehničar, Dejan Marković, radnik obezbeđenja, Milan Joksimović, radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović, tehničar u masteru, Slobodan Jontić, monter, Milovan Janković, precizni mehaničar, i Tomislav Mitrović, režiser programa.

Vreme je da NATO odgovara

Udruženje novinara Srbije, Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije i Sindikat novinara Srbije, uoči 23. godišnjice pogibije 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju zgrade RTS-a, naveli su u saopštenju da je NATO počinio ratni zločin i da je krajnje vreme da za taj zločin odgovaraju nalogodavci i izvršitelji iz tog vojnog saveza.

Takođe, prema nekim izvorima iz RTS-a, Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije planira pokretanje tužbe protiv Dragana Đilasa, Boška Obradovića, Jelene Anasonović i drugih lica koja su 12 Marta 2019. godine vandalski nasrnula na zgradu RTS-a i pritom nanela ogromnu materijalnu štetu toj medijskoj kući i izazvala strah i psihički teror nad zaposlenim novinarima te televizije.

ARHIVA

Grupa demonstranata predvođena Boškom Obradovićem i Draganom Đilasom upala je sinoć u zgradu RTS tokom protesta opozicije u Beogradu! Obradović je tražio da se uživo uključi u „Dnevnik 2“ programa RTS, i pretio da bez toga neće napustiti zgradu.

U grupi huligana koji su upali u RTS i pretili novinarima, bila je i jedna od organizatorki protesta „Jedan od pet miliona“ Jelena Anasonović.

Kroz razbijena vrata u RTS... Jelena Anasonović
KROZ RAZBIJENA VRATA U RTS… JELENA ANASONOVIĆ

Boško Obradović, lider Dveri, pozivao je građane da uđu u zgradu RTS inspirisan jučerašnjim događajima iz Tirane, kada su Albanci napravili haos i nasilno pokušali da uđu u zgradu gde se nalazi kabinet premijera Edija Rame, pa je policija morala da reaguje i spreči haos u državi.

Vandalski nasilnici su oko 20 sati, tokom trajanja „Dnevnika 2“, ušli u zgradu RTS iz Aberdareve ulice.

Ubrzo nakon toga, stigli su i pripadnici specijalnog odreda policije i Žandarmerije koji su raspoređeni po hodnicima Radio-televizije Srbije. Oni su sprečili demonstrante da se sa nižih spratova popnu do novinarskih soba i studijskih prostorija.

Demonstranti su hodnike Radio-televizije Srbije izlepili trakama i razbili stakla. Vrata na zgradi RTS su polomljena, a u zgradu su upali i pripadnici Pokreta ujedinjenih fantoma, maskirani fantomkama. Oni su inače do sada uvek zdušno bili uz Dragana Đilasa, pa ne čudi što su upali u zgradu državne televizije da podrže haos koji je napravljen.

Pre ulaska u zgradu, demonstranti su bacali jaja na RTS, a zatim su na policiju bacali i kamenice!

Dragan Đilas, koji je sa koalicionim partnerima i grupom demonstranata nasilno upao u zgradu RTS, ovom prilikom pokazao je svoje nasilno lice i gurao i udarao ljude u hodniku državne televizije, što je zabeleženo i na snimcima kamera.

Kasno sinoć, policija je izvela iz zgrade i poslednjeg huligana i oslobodila novinare i zaposlene.

Dragan Bujošević

PRETILI NAM MOTORNOM TESTEROM

Vandali koji su upali u zgradu RTS maltretirali su novinare i kroz hodnike prolazili noseći motornu testeru, saopštio je sinoć generalni direktor Javnog servisa Dragan Bujošević.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar