SAZNAJEMO: Otac Albanca okrivljenog za zločine nad Srbima u Rudnicama osuđivan za terorizam!

Suđenje kosovskom Albancu N. M. optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji sela Rudnice u opštini Klina nastavljeno je čitanjem pismenih dokaza. Iako je na današnji glavni pretres bio pozvan zaštićeni svedok pod pseudonimom „Atar“, sudu nije dostavljena povratnica da je on uredno primio poziv.

Kao dokaz pročitana je presuda da je otac okrivljenog N. M. osuđen zbog krivičnog dela terorizam i da je bio pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Naredni glavni pretres zakazan je za 18. septembar ove godine.

Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine, N. M. se tereti da je tokom juna i jula 1999. godine , kao pripadnik OVK zajedno sa više pripadnika ove vojne formacije ulazio u kuće srpske porodice, nagovorio njene stanovnike da predaju oružje, a potom ih kombijem odveo na nepoznatu lokaciju i tamo ih ubio. Takođe, optuženi se tereti da je srpske kuće polivao zapaljivom tečnošću, a potom ih palio, kao i da je nanosio teške povrede osobama nealbanske nacionalnosti.

Optuženi N. M. je 5. januara 2020. godine uhapšen na administrativnom prelazu Merdare po srpskoj poternici, nakon čega mu je određen pritvor zbog opasnosti od bekstva.

Kosovski mediji su, nakon hapšenja preneli da je on poreklom iz sela Rudnica kod Kline, ali da već 25 godina živi u Švajcarskoj.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar