Rusija prodala avione iz vojnog otpada Srbiji za ogromne pare?

„Ruska Federacija je prodala Srbiji šest ratnih aviona MIG-29, koji su bili van upotrebe. Pored toga što su taj čin predstavili kao „pomoć “ za saveznika Srbiju, manipulirajući srpske poreske obveznike, Kremlj je uspeo da popuni budžet u vreme krize „, – rekao je za KosovaPress srpski službenik, deo SNS-a (Srpska Napredna Stranka), za vreme odrzavanja Foruma za Bezbednost u Beogradu.
Kosovapress objavljuje podatke uzete od tog službenika, čuvajući njegovu anonimnost zbog toga što, kako je rekao „prava bitka za zaustavljanje ruskog uticaja na Balkanu se vodi u Srbiji, a rizično je da u Srbiji budeš prozapadno orijentisan“.
Međutim, za vreme odrzavanja Foruma za Bezbednost u glavnom gradu Srbije, kao gotovo glavna tema bio je ruski uticaj i rešenje Kosovskog čvora, koje je sagovornik opisao kao dve teme usko povezane.
„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ličnost koja je izgleda odlučila da pošalje Srbiju u Evropsku Uniju, ali u okviru Vlade Srbije ima moćne ljude, koji su usko povezani sa strukturama Kremlja u Moskvi. Njihova izborna moć u Srbiji nije velika, ali njihova stvarna moć dolazi iz Moskve. I to Vučić najbolje zna“, rekao je srpski službenik SNS-a, a sa time se složila i Jelena Milić, poznavalac srpsko-ruskih okolnosti u Beograd.
Prema njegovim rečima, kupovina pokvarenih aviona dokazuje servilnost srpske države prema Rusiji, bez gledanja interesa građana Srbije.
„Kupovina MIG-29 aviona je notorni dokaz da Rusija ne voli Srbiju i da joj ne pomaže. Jako je nepravedan način na koji je predstavljena u javnost ova kupovina od strane medija, koji su u potpunosti pod uticajem vlasti. Većina onih koji imalo shvataju, znaju da iznos za kupovinu ovih aviona od blizu 190 miliona, u velikoj meri utiče na kvalitet života građana Srbije. Ti pokvareni avioni plaćeni su novcem sirotih poreskih obveznika „, rekao je on to.
U vezi sa ovom temom, Petar Vojinović, urednik jednog portala za vazduhoplovstvo, rekao je da nekim avionima koje je Srbija kupila od Rusije, vek trajanja od 30 godina ističe 2019, a nekima 2021 godine. Prema njemu, oni se mogu koristiti samo 2-3 godine.
On kaže da Srbe kojima je od interesa približavanje sa EU, brine to da Srbiji ne treba tako veliki broj aviona, čak i ako su u dobrom stanju, a kamoli u ovakvom.
„Ako su MIG-ovi kupljeni zbog odbrane, postavlja se pitanje od koga se mi branimo? I mislim da, ako treba da se zaštiti neko, onda bi to bili srpski piloti koji voze ove avione jer njihovo stanje je vrlo loše. Ova činjenica se nije diskutovala. To predstavlja opasnost za naše pilote“, rekao je on.
Pre godinu dana je rečeno da su ruski avioni „poklon“ iz Rusije. Stigli su na aerodromu Batajnica u Beogradu, bez remonta, i bili su spremni za probni let odmah sredinom leta 2018.
Jelena Milić, direktorka Centra za Evro-Atlantske studije u Beogradu, koja prati odnose Srbije sa Rusijom je veliki kritičar ruskog uticaja u Srbiji.
„Što se duže odlaže postizanje dogovora Srbije sa Kosovom, duži će biti period“ ruskog ulaska“ u region koji omogućava postojanje još jedne neuralgične tačke koju bi Rusija mogla koristiti za svoje interese. Ovo se manje-više zna u Srbiji, dok kupovina vojne opreme iz Rusije može da utiče na američki odnos zbog sankcija koje je uveo Vašington i zbog ruskog mešanja u Ukrajini i mešanja u unutrašnje poslove partnerskih zemalja „, rekla je Milić.
Prema Milićevoj studiji o srpsko-ruskim odnosima, ispostavlja se da je Rusija oduvek koristila Srbiju za svoje interese. I prema tome, to je i istorijski dokazano kada se zna da su u štetu Srbije rusi davno dali Bugarskoj srpsku zemlju, uključujući i Niš.
Srpski zvaničnik koji ostaje anoniman, ujedno i saradnik partije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ima i poruku za prvog čoveka Srbije.
„Aleksandar Vučić treba da očisti vladu od „rusista“. Odluka o tome neće biti laka, jer su Rusi proširili uticaj sve do lokalnih političara. Ali srpski narod je odredio put u pravcu Brisela. Moskvu kao svoju orijentaciju ne vide čak ni bivši radikali. Sa Putinom su povezani samo korumpirani političari koji su u sustini bezvredni, korumpirani i odgovorni za ratne zločine „, rekao je član Vučićeve stranke u ekskluzivnoj izjavi za Kosovapress, za vreme održavanja Foruma za Bezbednost u Beogradu.
Zamenik ministra Bezbednosnih Snaga Kosova, koje se uskoro očekuje da postane Ministarstvo Odbrane, Burim Ramadani rekao za Kosovapress da „su svesni da se Srbija snabdeva oružjem iz Rusije, kao i znaju da Rusija nije proizvođač naoružanja kojem treba zavideti. “
„Međutim, uprkos starom nekvalitativnom naoružanju, od tih prihoda Rusija povećava svoj uticaj, plaćajući lažne vesti, uvećava propagandne i obaveštajne sposobnosti, izaziva zabunu vezano za evroskepticizam i nezdravu ideološku orijentaciju na Balkanu“, rekao je on.
Ramadani kaže da je pitanje ruskog uticaja postavljeno kao jedan od najvažnijih na čitavom Balkanu. Ali napominje da i pored velikih napora da se zaustavi članstvo Crne Gore u NATO, čak i pokušaja ubistva lidera Crne Gore Mila Đukanovića, Rusi su izašli gubitnici a Crna Gora je postala najnoviji član NATO-a.
„Na kraju krajeva, to se pokazalo kasnije i u Parlamentu u Skoplju, a ta država će uskoro postati deo NATO-a. Čvor ostaje u Srbiji, a Srbi žele u Evropu, a pored toga sto im Rusija ne nudi ništa, prodajom aviona koji su izvan upotrebe ona pljačka srpske poreske obveznike, gde žrtve mogu postati mladi srpski mladići koji su piloti srpske vojske „, zaključio je zamenik ministra Ramadani.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar