Romska partija: Zaustavite nasilje nad Romima!

Poslanik u EU Parlamentu Jozef Veidenholzer, nakon obavljenih razgovora sa portparolkom Romske Partije Sanjom Šajn, otvorio je raspravu u EU parlamentu i poručio da „Srbija mora kao kandidat za pristup EU da garantuje zaštitu manjinama, naročito nakon nedavnog napada na romska naselja u Leskovcu“.

Jozef Weidenholzer kaže da je „poslanički klub socijaldemokrata šokiran saznanjima do kojih se došlo nakon razgovora sa portparolkom Romske partije Sanjom Šajn“, sa kojom navodi da ima dugogodišnju saradnju.

„U ovom konkretnom slučaju, odmah je potrebno potpuno rešavanje i trajna zaštita naselja od strane sigurnosnih organa: ovo je drugi napad u kratkom periodu. Stanovnici se plaše daljih ekstremističkih i rasističkih nasilnih činova nasilja. Njihova posvećenost nasilju je ozbiljna: buduća država članica EU kao što je Srbija ima mnogo više da uradi na zaštiti manjina i garantuje sigurnost i učešće svim građanima ”, kaže Josef Veidenholzer.

Josef Veidenholzer, potpredsednik Socijalističke grupe u Evropskom parlamentu, šokiran je izveštajima o napadima na srpska romska naselja Sat Mahala, Podrvce i Slavko Zlatanović.

Kako izveštava portparolka Romske partije Sanja Šajn, noću 11. maja 2019. godine bilo je oružanih napada oko 50 huligana na Rome, u kojima je nekoliko ljudi povređeno. SPO poslanik je godinama sarađivao sa političarkom Sanjom Šajn kako bi poboljšao zaštitu romske manjine u Srbiji.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar