Rebić: U Srbiji ima 38 kriminalnih grupa

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da su procene nadležnih organa da u Srbiji postoji 38 kriminalnih grupa, od kojih je osam odsto svrstano kao kriminalne grupe sa visokim nivoom organizacije.

Prema njegovim rečima, preostalih 92 odsto kriminalnih grupa su svrstane kao grupe sa nižim ili srednjim intenzitetom i kao takve ne predstavljaju značajnu pretnju po bezbednost Srbije.

Govoreći na konferenciji „Ka bezbednoj Srbiji”, Rebić je istakao da organizovani kriminal i terorizam predstavljaju najveću bezbednosnu opasnost na globalnom nivou, ali i za Srbiju i region.

„Ono što se za Srbiju, ali i za zemlje u regionu, pa i šire pojavljuju kao najčešće bezbednosne pretnje su krivična dela iz oblasti terorizma, krivična dela u vezi sa zloupotrebama narkotika, krivična dela vezana za krađu motornih vozila, nelegalno držanje oružja i municije, a u poslednje vreme posebno se suočavamo sa krivičnim delima vezanim za falsifikovanje novca i platnih kartica”, ukazao je Rebić.

Napomenuo da je Srbija usvojila petogodišnji plan zajedničke procene javne bezbednosti, koji je donet prošle godine, u kojem su navedeni osnovni postulati za bezbednost Srbije, a među kojima su borba protiv organizovanog kriminala, terorizama, sprečavanje zloupotrebe visokotehnološkog kriminala i korupcije.

Najvažniji faktori, kaže Rebić, koji utiču na stvaranje kriminalnih grupa i njihovo dejstovanje u Srbiji su geografski položaj Srbije, nepostojanje jezičke barijere i jaka dijaspora na području Zapadne Evrope.

„Sve smo više svedoci činjenice da se kriminal sa regionalnog prebacuje na globalni nivo, gde se kao najveće pretnje pojavljuju šverc kokaina koji ide iz zemalja Južne Amerike, a druga opasnost je nelegali promet naoružanja i municije”, istakao je Rebić.

Srbija je u slučaju prometa naoružanja označena kao zemlja odakle počinje ta kriminalna aktivnost, kaže Rebić i objašnjava da je to zbog činjenice da su Srbija i ovaj region bili zahvaćen ratom, te da je jedan značajan broj „cevi” ostao van domašaja nadležnih organa.

„Naš odgovor na ove pretnje mora biti brži i efikasniji, a policija Srbije je na međunarodnom nivou prepoznat kao jedana od onih koja daje veliki doprinos u suzbijanju svih vrsta kriminala i zbog toga često dobija pohvale od Interpola”, kaže Rebić.

Prema njegovim rečima, Interpol u poslednjih pet godina prepoznaje Srbiju kao jednu od 10 najpoželjnijih partnera, iako ta organizacija ima 190 država članica koje su veće od Srbije i imaju više pripadnika policije.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar