Pucnji na Srbe kod Gračaničkog jezera

Grupa od devetoro srpskih devojaka i mladića bila je juče popodne u središtu incidenta na Gračaničkom jezeru, kada su u njihovom pravcu zapucala dvojica albanskih mladića na motorima, koje je zatim u razmeni oružane paljbe ranio policajac koji se tu slučajno našao, prenosi Kosovo onlajn pozivajući se na izjave očevidaca, javlja srpska novinska agencija SIA.

Kosovska policija je juče objavila da su popodne kod Gračaničkog jezera iz vatrenog oružja ranjene dve osobe, a zatim se redakciji Kosovo onlajn javilo nekoliko očevidaca ovog događaja.

Marko Petković iz Lapljeg Sela koji je bio na jezeru sa grupom prijatelja povodom proslave 1. maja ispričao je za ovaj portal da su ih dva mladića neprestano posmatrala i više puta prolazila motorom pored njih.

“Zaustavili su se na nekoliko metara od nas. Prijatelj koji je bio sa nama je po nacionalnosti Goranac, radi u policiji i govori albanski jezik. Prišao je do njih i zamolio ih da napuste mesto jer je situacija bila neprijatna. Pomerili su se sa tog mesta i zaustavili nedaleko od naših automobila i jedan od njih je počeo da puca iz pištolja na nas. Jedan od drugova je povikao da se spustimo prema zemlji i od metaka nas je zaštitio krovni deo karoserije automobila. Prijatelj policajac je uzvratio paljbu kada su napadači krenuli da beže prema selu Mramor“, rekao je Petković.

Nakon pucnjave su pozvali policiju, koja je prema rečima Petkovića došla posle 40 minuta uz obrazloženje da nisu mogli da ih nađu i lociraju.

“Policija je došla do ranjenih napadača, a za nas su imali izgovor da nisu mogli da nas pronađu. Policijac iz policijske stanice u Gračanici, inače srpske nacionalnosti, bio je veoma neprijatan prema nama dok nas je ispitivao. Nakon toga su došli policajci iz Prištine albanske nacionalnosti koji su bili prijatni i nudili su nam hranu, vodu i svaku vrstu pomoći”, kazao je Petković.

Bojan Rajković, jedan od roditelja čija su deca bila juče na jezeru, kazao je da bi cela situacija izmakla kontroli sa ozbiljnim posledicama da nije bilo njihovog prijatelja policajca koji je savesno reagovao kako bi ih zaštitio.

“Sreća, zajedno u društvu se nalazio policajac koji je sa njima bio na izletu. On je uzvratio paljbom na napadače i tom prilikom ih je ranio kako bi zaštitio decu. Policija je decu ispitivala u Prištini više od pet sati. U ovom postupku su mladići i devojke svedoci, a slučaj se vodi protiv policajca. To mi nije jasno”, kazao je Rajković.

Prema njegovim rečima, mladići i devojke su tokom razgovora sa policajcima saznali da je mladić koji je pucao na njih dobro poznat policiji po incidentima.

Portparol policije Agron Borovci kazao je za RTK2 da je policija pokrenula istragu kako bi razjasnila sve okolnosti ovog incidenta kao i da osobe koje su zadobile prostrelne rane imaju 23 i 28 godina, a jedan policajac se sumnjiči da je pucao na njih iz vatrenog oružja.

Kancelarija: Napad tretirati s najvećom pažnjom

Jučerašnji napad kod Gračaničnog jezera najdirektnije je ugrožavanje života srpske dece, ocenila je Kancelarija za KiM reagujući na incident u kojem su dvojica Albanaca hicima napala grupu mladića i devojaka srpske nacionalnosti.

„Tek pukom srećom niko od srpskih mladića i devojaka nije povređen, ali ovakve situacije prizivaju bolna sećanja na strašne zločine u prošlosti, u kojima su na Kosovu i Metohiji stradala srpska deca. Srbi u Gračanici s pravom su ogorčeni i uplašeni za bezbednost svoje dece i zato zahtevamo da se napad na njih tretira sa najvećom pažnjom“, navodi se u saopštenju.

drzava123, kancelarija, za, kosovo, i, metohiju, 800x450

Kancelarija stalno upozorava na povećani broj etnički motivisanih napada prema Srbima u pokrajini i krajnje je vreme da se ovakva upozorenja shvate najozbiljnije.

„Međunarodne organizacije čiji je mandat i odgovornost da Srbima na KiM garantuju bezbednost, ovaj napad, u čijem se središtu našla srpska omladina, moraju tretirati s najvećom pažnjom i on nipošto ne sme proći nekažnjeno“, poruka je Kancelarije za KiM.

Podsećaju da je očuvanje mira i stabilnosti na KiM za zvanični Beograd je najveći prioritet, a krhka bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji mora biti očuvana, te još jednom upozoravaju da Priština ne daje zamah albanskim ekstemistima koji bi da stvaraju haos na terenu, ubijaju decu i proteruju Srbe.

„Nažalost, svedoci smo da se neodgovornim izjavama albanskih političara na čelu sa Aljbinom Kurtijem Srbima svakodnevno crta meta na čelu i direktno ugrožava njihova bezbednost“, zaključuje Kancelarija za KiM.

Srpska lista osudila incident 

Srpska lista najoštrije je osudila jučerašnji incident kod Gračaničkog jezera i pozvala međunarodnu zajednicu da najhitnije reaguje i javno osudi ovaj etnički motivisan napad koji je izazvao veliku uznemirenost među svim Srbima, posebno na centralnom Kosovu.

„Zapaljiva retorika i podrivanje mira od strane lidera kosovskih institucija u Prištini za posledicu ima seriju incidenata čija se kulminacija desila juče kada su, po izjavama očevidaca, dvojica napadača albanske nacionalnosti pucali iz vatrenog oružja na grupu srpskih mladića i devojaka kraj Gračaničkog jezera“, navodi Srpska lista u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

Podsećaju one koji su odgovorni za bezbednost građana na Kosovu i Metohiji da ovaj događaj „budi jeziva sećanja kada su kraj reke Bistrice stradala srpska deca dok su se kupala i na koje su pucali napadači koji do dana današnjeg nisu kažnjeni za počinjeni zločin“.

„Ovo je napad na srpsku mladost i budućnost na ovim prostorima, jer se njime šalje poruka preostalim Srbima da ne smeju da pomisle da ostanu na svojim ognjištima i da su srpske sredine geta van kojih našim sunarodnicima bezbednost nije garantovana, i pored toliko hiljada pripadnika međunarodnih snaga i lokalne policije“, poručila je u saopštenju Srpska lista.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar