Protić: Vučić je „požuteo“, zato sada hvali 5. Oktobar

Jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a Milan St. Protić izjavio je da je 5. oktobar trebalo da donese temeljite promene, ali nije, jer se nisu raskrstile veze sa Miloševićevim režimom. Smatra i da je predsednik Vučić morao da poboljša mišljenje o 5. oktobru, jer bivši “žuti” danas su u njegovom okruženju.

Milan St. Protić je podsetio da je 5. oktobar doneo ljudima nadu, ali da je ona izneverena. Smatra, naime, da politika koju je vodio DOS nije bila dovoljno hrabra i energična.

“Mi smo pali na ispitu ne samo zato što nismo bili dosledni, nego i zato što politika koju smo zastupali nije bila dorečena. Mi smo prihvatili kontinuitet sa Miloševićevim vremenom. Tako je i danas, problem Kosova vučemo od kraja 80-ih, uzeli smo osnovne postulate Miloševićeve pozicije o Kosovu, zato ništa nismo ni mogli da uradimo”, ocenio je on.

Alternativa je, prema mišljenju Protića, bila revolucija, odnosno potpuna promena institucionalnog poretka – da se tabla obriše i krene ispočetka. Umesto toga, podseća on, DOS se odlučio za kontinuitet gde je Vojislav Koštunica samo zamenio Slobodana Miloševića na funkciji predsednika SR Jugoslavije, u okviru istog Ustava, političkog i ekonomskog sistema.

Protić kaže i da nije bio za lustraciju, već za krivičnu odgovornost funkcionera režima iz devedesetih, kao i režima pre tog, ali da takva ideja nije imala podršku ostalih iz DOS-a.

“Da smo tada razrešili osnovna pitanja koja su nas pritiskala godinama, da smo razrešili pitanje Kosova i saradnje sa Hagom, da smo insistirali na što bržem ulasku u onu EU koja je bila snažnija od ove danas, siguran sam da bi stanje u Srbiji bilo daleko bolje. O tome svedoče i druge istočnoevropske zemlje koje su bile u gorem stanju i uspele su da se podignu. Svi su daleko ispred u odnosu na nas”, istakao je on.

Protić podseća i da su oni koji su poraženi 5. oktobra danas na vlasti, i da zato imaju potrebu da taj dan negiraju, banalizuju i predstave ga kao kriminalno delo.

“Oni ne žele da priznaju najveće dostignuće koje je 5. oktobar doneo, a to je istinska demokratija. Mi smo do tog dana imali ogromnih teškoća sa iskazivanjem volje građana, a kao kulminacija te zloupotrebe narodne volje došao je 5. oktobar. Da Milošević nije negirao pobedu Vojislava Koštunice na predsedničkim izborima, 5. oktobra ne bi bilo”, uveren je, ističući da se od tada više niko nije usudio da nasilno preinačuje, menja i falsifikuje narodnu volju.

Komentarišuči izjavu predsednika Aleksandra Vučića da nije moguće dati jednoznačnu ocenu tekovina promena od 5. oktobra 2000. godine, jer su posledice tih događaja bile i dobre i loše, Protić je kazao da je Vučić morao da kaže ponešto lepo o 5. oktobru, jer je danas okružen “žutima” i najbliži saradnici su mu bivši “žuti”.

“Ministri finansija, ministar poljoprivrede, glavni njegov savetnik iz senke je ‘žut’ bio da ‘žući’ ne može biti, Goran Vesić u koga se on zaklinje kao najsposobnijeg čoveka, je bio desna ruka Zorana Đinđića, a sad je to isto kod Vučića… Poprilično je ‘požuteo’, pa pošto je ‘požuteo’, onda i njegovo mišljenje o 5. oktobru, iako je tada bio na suprotnoj strani, mora da se poboljša”, primetio je on.

Govoreći o Socijalističkoj partiji Srbije, Protić je rekao da SPS nikada nije ni sišao sa vlasti i da danas više nisu dominantan, ali jesu nezaobilazan politički činilac u zemlji.

“To je fenomen ovog kontinuiteta o kome govorim. SPS vuče korene od Saveza komunista Srbije. To je ista stranka preimenovana, preobučena, stranka koja će prevazići sve nas! Ako sve u Srbiji propadne ostaće SPS. Oni su neuštivi”, ocenio je Protić.

Smatra i da lideri opozicije nisu izvukli nikakve pouke, niko nije priznao svoje greške i preuzeo svoj deo odgovornosti, i zbog toga loše prolaze na izborima.

“Nama najbolja deca odlaze, a nijedna vlast ne vidi to kao problem. Ako najbolji odlaze, onda mo svi mi zajedno pali na ispitu, a ovamo se borimo da sačuvamo teritorije koje su odavno izgubljene”, poručio je on.

Strahuje i da današnji 18-godišnjaci sa sobom nose istu „luzersku osobinu“ kao i njegova generacija – da smo mi obeleženi i neuspešniji od svih drugih koji su oko nas, i pored nas, i ispred nas.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar