Pročitajte „Kako je Jugoslavija osvojila svet”

Kako je Jugoslavija osvojila svet, knjiga Serđa Tavčara, koja je svetlost dana ugledala pre sedam godina u Italiji, biće promovisana danas u 18 časova u Italijanskom institutu za kulturu (Kneza Miloša 56).

Priča o jugoslovenskoj košarci iz ugla sportskog komentatora specijalizovanog za košarku, plivanje i tenis, koji je na TV Koper radio prenose za Italiju nalazi se od decembra u svim većim knjižarama širom zemlje.

Dugogdišnji novinar TV Koper Italijanima je prezentovao košarku od Vardara do Triglava, a u knjizi nastaloj od uspomena na višedecenijsko uživanje u magiji jugoslovenske košarke predstavio je sve njene najznačajniji uspehe i neuspehe, reprezentativne i klupske, a opisao je i sve najveći igrače i trenere tog doba.

Neizostavnim statističkim podacima (rezultata, mera i sl.) pridodate su životne i razvojne priče aktera, ujedno i priče o nastanku i razvoju košarke na ovom području. Stalno je prisutna priča o rivalstvu među klubovima, a na reprezentativnom nivou priče o susretima sa najvećim rivalima (SSSR i SAD, na prvom mestu). Ima puno detalja koji otkrivaju brojne čari košarke, od anegdota i lukavstava do priče kako su klubovi jedni drugima „krali” igrače.

ODLOMAK IZ KNJIGE

„…Balkanci, međutim, imaju jednu drugu motivaciju koja je još više izuzetna i neumoljiva od te „gladi”: svi su izuzetni igrači, odnosno to su ljudi koji uživaju u igri, od najjednostavnijih kartaških igara do gubitka bogatstva u kazinima ili kockarskim opkladama (ilegalnim, normalno). A kada se posvete nekoj sportskoj igri, bilo individualnoj ili kolektivnoj, ta njihova narav izlazi na površinu u svoj punoj razbijačkoj snazi.”

Izvor i foto Sportski žurnal

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar