Postoji li i dalje Velika teniska četvorka?

Da li Velika četvorka i dalje postoji?

Oni koji su imali tu sreću da budu njihovi savremenici i da ih gledaju dok rade ono za šta su predodređeni mogu sebe da smatraju privilegovanima.

Od kada je prvi od njih četvorice, sredinom prošle decenije, stupio na scenu krenula je teniska era koju mnogi oslovljavaju najboljom u istoriji.

I, zaista nikada od postojanja ‘belog sporta’ u isto vreme nisu igrala četiri igrača koja su dominirala ATP listom i apsolutno svim najvećim turnirima.

Iako u poslednje tri sezone nisu istovremeno bili u formi, ili zdravi, Rodžer Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković i Endi Mari i danas važe za četiri najveća šampiona na Turu.

Članovi famozne ‘Velike četvorke’ – igrači zbog kojih su turniri ‘počinjali’ tek od polufinala.

Gledajući zbirno njihove impozantne karijere, od kada su postali profesionalci ostvarili su 3.443 pobede, poraženi su 782 puta, osvojivši na tom putu čak 283 trofeja, pet zlatnih, dve srebrne i jednu bronzanu olimpijsku medalju, pritom oborivši gotovo sve rekorde, a svako od njih postao je i šampion Dejvis Kupa sa svojom zemljom.

Getty images

Naravno da nisu svi bili podjednako uspešni i samouvereni. Ali sam podatak da su od poslednjeg 51 Grend Slema samo pet osvojila još tri druga tenisera (Stan Vavrinka tri, a Huan Maritn Del Potro i Marin Čilić po jedan) zvuči nadrealno.

Stvaranje mita

Stvaranje svojevrsnog sportskog mita, ispostavilo se, počelo je 2004, odnosno 2005. godine – kada je Švajcarac osvojio Vimbldon i stigao do zvanja najboljeg igrača sveta, a nastavilo se Špančevim trijumfom na Rolan Garosu.

Narednih 211 nedelja upravo su njih dvojica zauzimala prva dva mesta na listi, pa je delovalo da ćemo u narednih desetak godina gledati dominaciju ‘Maestra iz Bazela’ i ‘Bika sa Maljorke’.

Međutim, jedan momak sa Banjice imao je drugačije planove, što im je jasno stavio do znanja 2008. osvojivši svoj prvi trofej na Australijan Openu, ujedno i prvi pehar sa nekog od četiri najveća turnira.

To je bio tek početak stvaranja nekih novih, zlatnih stranica istorije – Rodžer je krčio put ka besmrtnosti i vrhu svih relevantnih lista rekorda plešući na vimbldonskoj travi. Rafa postao gospodar zemljanih terena i Bulonjske šume. Novak je 2011. odigrao sezonu koju verovatno nikada niko neće ponoviti – 10 trofeja, tri Grend Slema, pet Mastersa i serija od 41 meča bez poraza.

Getty images

Federer je rekordne 302 nedelje proveo na čelu karavana najboljih tenisera, Nadal čak deset puta osvajao ‘Trofej musketara’ u Parizu. Đoković postao prvi igrač, posle Roda Lejvera davne 1969. godine, koji je u istom momentu u svojim rukama imao sva četiri najznačajnija trofeja.

Probijanje Endija Marija

Uporedo se, iz drugog plana, na scenu probijao i uporni i vredni Mari, tražeći svoje mesto pod suncem. Ni brojni porazi i razočarenja u nizu nisu ga obeshrabrila, zbog čega, između ostalog, može i da se pohvali titulom sera.

Iako ima istine u tvrdnji da je ‘Velika četvorka’ u stvari ‘Velika trojka’, u kojima se ljudi pre svega pozivaju na činjenicu da Stan Vavrinka, poput Škota, takođe ima tri GS trofeja, svakako da momka iz Glazgova, dvostrukog olimpijskog šampiona ne treba isključiti iz ove družine.

Jer, Endi je po konstantnosti i stanju psihe svakako najbliži ljudima koje s pravom može da zove velikim rivalima, iako je, realno gledano, po dosadašnjim dostinućima iza Federera, Nadala i Đokovića.

Koliko su dugo vladali svetom tenisa sticao se utisak da njihova dominacija traje duže nego što je to zaista slučaj. Isto tako je neminovno bilo ono što je počelo da se događa u poslednjih nekoliko sezona.

Getty images

Broj godina, stil igre i prosta biologija počeli su da uzimaju sve veći danak. Možda i ne u meri u kojoj je to bilo realno i očekivati, pa u poslednje tri godine nismo imali priliku da ‘Veliku četvorku’ gledamo u punom sastavu i najboljoj formi.

A, veliko je pitanje da li ćemo ikada više i imati priliku za tako nešto s pravom se postavlja.

Rodžer sledećeg avgusta puni 37 godina, Rafina kolena ostaće upitna dokle god bude igrao, a hronični problemi prestali su da zaobilaze i našeg Novaka, odnosno Endija. Srbin je pauzirao zbog velikih problema sa desnim laktom od Vimbldona prošle godine. Veliko je pitanje kako će izgledati u Australiji, dok je Škot na kraju morao da operiše kuk koji mu je stvarao ogromne probleme, I dalje nije poznato da li će se i kada vratiti na teren.

Jedno je sigurno, trebali bismo da uživamo dok traje, pa bilo to i još jednu sezonu, jer je nemoguće očekivati da se ovakva era ikada više ponovi. Nadamo se da će nam ako ne ova onda naredna sezona doneti nove epske okršaje, kao trešnjicu na vrhu torte.


Rodžer Federer 

Debi: 1998.

Broj trofeja: 95

Novac od turnira: 111.885.682 $

Grend Slemovi: 19 trofeja

Mastersi: 27 + 6 Završnih

Olimpijske igre: zlato, srebro


Rafael Nadal

Debi: 2001.

Broj trofeja: 75

Novac od turnira: 94.588.627 $

Grend Slemovi: 16 trofeja

Mastersi: 30

Olimpijske igre: 2 zlata


Novak Đoković

Debi: 2003.

Broj trofeja: 68

Novac od turnira: 109.805.403 $

Grend Slemovi: 12 trofeja

Mastersi: 30 + 5 Završnih

Olimpijske igre: bronza


Endi Mari

Debi: 2005.

Broj trofeja: 45

Novac od turnira: 60.807.644 $

Grend Slemovi: 3 trofeja

Mastersi: 14 + 1 Završni

Olimpijske igre: 2 zlata, srebro

Izvor i foto B92

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar