Pet ruskih oligarha, pet sumnjivih smrti i pet pitanja bez odgovora!

Od početka rata u Ukrajini beživotna tela pet ruskih oligarha, uglavnom povezanih sa naftnim gigantom Gaspromom, pronađena su u njihovim velelepnim vilama. Svi ovi slučajevi proglašeni su samoubistvom, dok su neki oligarsi optuženi za ubistva članova porodice. Kremlj se do sada nije oglašavao o misterioznim smrtima milijardera, ali postoje indicije da će nezavisne istrage uskoro biti pokrenute.

Neposredno nakon početka rata u Ukrajini telo jednog od čelnika Gasproma Aleksandra Tjulakova pronađeno je u garaži njegove vikendice.

Policija je ovaj slučaj brzo zatvorila, konstatujući da je reč o očiglednom samoubistvu.

Neverovatnim spletom okolnosti, samo nekoliko nedelja nakon Tjulakova policija je otkrila beživotno telo Mihaila Votforda u vili u Engleskoj.

Londonska policija istražuje njegovu smrt, iako ruski obaveštajci insistiraju da se slučaj zaključi, jer, prema njihovim navodima, u pitanju je očigledno samoubistvo.

Nakon Votforda, u Nižnjem Novgorodu otkriveno je beživotno telo ruskog biznismena Vasilija Melnikova, ali i članova njegove porodice.

Melnikov je posedovao MedStom, kompaniju medicinske opreme. Iako je policija utvrdila da je Melnikov prvo ubio suprugu i dvoje dece, a potom počinio samoubistvo, ruski Istražni komitet izrazio je sumnju da su Melnikov i njegova porodica izbodeni na smrt.

Policija je zaljučke donela na osnovu položaja tela, ali i činjenice da u njihovom domu nije bilo znakova nasilnog ulaska.

„Istražitelji razmatraju nekoliko verzija onoga što se dogodilo, uključujući ubistvo dece i supruge od strane glave porodice, nakon čega je usledilo samoubistvo“, navodi se u policijskom izveštaju.

Vladislav Avajev Vladislav Avayev
.

Misterija, ubistva, intrige

U Moskvi je nedavno pronađeno beživotno telo bivšeg potpredsednika Gasprombanke Vladislava Avajeva, kao i njegove supruge i ćerke.

Malobrojni nezavisni ruski mediji navode da policija ovaj slučaj istražuje kao dvostruko ubistvo i samoubistvo.

Julija Ivanova, predstavnica Istražnog komiteta za Moskvu, kaže da je rođak otkrio tela Avajevih nakon što su im porodični vozač i dadilja rekli da ne mogu da ih kontaktiraju telefonom, niti da uđu u stan jer su vrata bila zaključana sa unutrašnje strane.

Igor Volobujev, bivši potpredsednik Gasprombanke, koji je nedavno otišao iz Rusije u Ukrajinu, rekao je da ne veruje da se Avajev ubio.

Sergej Protosenja Sergei Protosenya
Sergej Protosenja 

„Njegov posao je bio da se bavi privatnim bankarstvom, to znači da se bavi VIP klijentima. On je bio zadužen za veoma velike količine novca. Dakle, da li se ubio? Mislim da nije. Mislim da je nešto znao i da je predstavljalo neku vrstu rizika“, smatra Volobujev.

Naposletku, pod misterioznim okolnostima stradali su Sergej Protosenja, bivši izvršni direktor kompanije za proizvodnju gasa Novatek, koja je delimično u vlasništvu Gasproma, kao i njegova supruga i ćerka.

Beživotna tela njegove pronađena su u njihovoj vili u Ljoret del Maru.

Pitanja bez odgovora

Prema izveštaju policija, na telima supruge i ćerke pronađeni su tragovi nasilja, zbog čega se slučaj istražuje kao dvostruko ubistvo i samoubistvo.

Međutim, sin Sergeja Protosenje – Fedor, koji boravi u Francuskoj, doveo je u pitanje ovu verziju događaja. Kako ističe, njegov otac nije bio nasilnik, niti sklon samoubistvu.

„Voleo je moju majku, a posebno moju sestru Mariju. Bila je njegova princeza. Nikada nije učinio ništa da im naudi. Ne znam šta se dogodilo te nći, ali znam da ih moj tata nije povredio“, rekao je Fedor Protosenja.

Katalonska policija je uvažila izjave Fedora Protosenje, koji je sumnja da su svi članovi njegove porodice ubijeni. Ove navode, kako se sada čini, neće istražiti policijski zvaničnici, obzirom da trenutno ne postoje dokazi da je porodica Protosenja ubijena.

„Nažalost, bilo je spekulacija na ovu temu u medijima, ali smo uvereni da te spekulacije nisu u vezi sa realnošću. Nadamo se da će službe za sprovođenje zakona Španije sprovesti temeljnu i objektivnu istragu i razjasniti šta se desilo“, navodi se u saopštenju kompanije Novatek, na čijem je čelu nekada bio Sergej Protosenja.

Nit koja spaja sve ove slučajeve su poslovi sa naftom, koji su ranije sprovođeni u saradnji sa zvaničnicima Kremlja. Iako će, po svemu sudeći, svi oni biti zaključeni bez opsežnije istrage, neobična tišina u Moskvi izaziva brojne sumnje o seriji samoubistava. Bez ikakvog odgovora ostala su pitanja zašto baš ovi oligarsi, pod kojim okolnostima su izgubili život, šta se dogodilo sa njihovim članovima porodice, ko stoji iza misterioznih smrti, kao i da li će policija ikada rešiti ove slučajeve.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar