OTKRIVAMO: Pravosudno-izvršiteljska mafija hara Srbijom!

Srbijom hara pravosudno-izvršiteljska mafija, koja organizovano, uz pomoć advokata i procenitelja, već po ustaljenoj šemi vara banke, oštećujući ih za milionske iznose * Poslednji u nizu je slučaj jedne renomirane srpske banke koja sada, ni kriva ni dužna, mora klijentu koji je kod nje podigao kredit od 20.000 evra da isplati neverovatnih 1.500.000 evra

Naime, sve je počelo 2012. godine, kad je vlasnik pekare iz Leskovca uzeo kredit od banke u iznosu od 21.686 evra, a kao sredstvo obezbeđenja i garancije založio pekarske mašine koje je koristio u proizvodnji.

– Te mašine se nisu nalazile kod njega u pekari, već su bile smeštene u prostoru trećeg lica, s kojim je vlasnik pekare imao usmeni dogovor o zakupu. Međutim, taj pekar je ubrzo upao u probleme, račun mu je bio u blokadi šest meseci i nije mogao da izvrši svoje obaveze ni prema banci ni prema drugima. Mi smo zatim promenili bravu na vratima prostorije u kojoj su bile mašine, kako bismo ga sprečili da ih odnese – kaže izvor iz jedne banke i dodaje da je vlasnik pekare u sporu tražio da se vrati u prostor s mašinama, što mu je i omogućeno nakon dve godine.

Međutim, zatim je vlasnik pekare pokrenuo tužbu protiv banke za naknadu štete za propuštenu dobit za te dve godine što nije radio i naknadu štete za narušavanje ugleda i časti, a za sve to tražio je neverovatnih 175 miliona dinara ili 1.477.845 evra!
– Angažovao je advokata i veštaka, koji je štetu procenio na 175 miliona dinara, iako je ta pekara u godini kad je prestala da radi ostvarivala profit od samo 650.000 dinara! Pa kako toliki milioni od malog profita, kako smo mi krivi za gubitak profita kad je on već bio u blokadi? Na scenu onda stupa uigrana kombinacija: Privredni sud u Leskovcu prihvata tužbeni zahtev za 175 miliona dinara, odredi veštaka koji potvrdi toliki iznos, ne zna se kakvim procenama. Sudija presudi u njihovu korist, iako smo mi odmah tražili izuzeće sudije, jer smo videli gde to ide. Međutim, to nam, naravno, nije odobreno – kaže naš izvor i objašnjava:

– Takva presuda se pošalje na Apelacioni sud u Beograd, koji je iskasapi i naredi da se postupa po određenim pravnim stavkama. Međutim, sud u Leskovcu potpuno zanemari rešenje apelacije, presudi identično i pošalje to u Beograd sa oznakom „hitno“, i ta presuda bude, nažalost, potvrđena. Vrhunac svega je to što je pekarov advokat stavio sebi u naplatni red iznos od 49.700.000 dinara, odnosno 419.708 evra, na ime svojih usluga! Sad čekaju da dođu izvršitelji i skinu te pare s računa banke i da to sve lepo podele među sobom. To su klasične bande, koje čine: advokat, procenitelj, sudija i izvršitelj. Ovo nije usamljen slučaj i tome mora da se stane na put.
U Privrednom sudu u Kragujevcu juče niko nije odgovarao na naše pozive.

Brojke

  • 21.000 evra je iznos kredita koji je vlasnik pekare podigao u banci
  • 1.500.000 evra sada banka duguje njemu
  • 420.000 evra je advokat odlučio da naplati svoje usluge

Nije usamljen slučaj
„Interkomerc“ već pokušao istu prevaru

Da ovo nije jedini takav primer, svedoči i slučaj preduzeća „Interkomerc“. Ne samo da su malverzacijama s nenaplativim kreditima u stečaj oterali nekoliko banaka već su jednu od njih i tužili u pokušaju da joj praktično iznude bezmalo 100 miliona evra, nakon što je ta banka pokušala da od njih naplati dug od 600.000 evra! Banka je „Interkomercu“ dala kredit od preko milion evra, a kad je 2013. zapao u probleme, blokade računa i stečaj, banka je pokušala da naplati svoja potraživanja i s računa „Interkomerca“ uspela da skine tek 600.000 evra. Međutim, 2016. podneli su tužbu protiv te banke i odštetnim zahtevom tražili neverovatnih 93 miliona evra. Ovu napumpanu sumu su tražili zbog navodne štete koju je firma pretrpela i propuštene dobiti, jer je od 2013. firma u blokadi, iako tu blokadu nije izazvala banka.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar