OTKRIVAMO: Ko je uhapšeni general policije Slobodan Malešić?

NEBOJŠA STEFANOVIĆ DELIO ČINOVE I KAPOM I ŠAKOM PRED SMENU!

Baš negde uoči smene, bivši ministar policije Nebojša Stefanović je nekoliko svojih najbližih saradnika rasporedio na načelničke funkcije. Upućeni u dešavanja u MUP-u objašnjavaju da je razlog svemu tome upravo tada najavljena smena Nebojša Stefanovića, koji je na ovaj način želeo da spreči novo rukovodstvo da precizno ispita šta je sve obeležilo njegovu „vladavinu“. Tako je i Slobodan Malešić, ni kriv ni dužan, dobio čin generala i načelničku fotelju u policiji.

Nebojša Stefanović i "njegovi" načelnici
Nebojša Stefanović i „njegovi“ načelnici

KO JE SLOBODAN MALEŠIĆ?

Slobodan Malešić, nekadašnji zamenik direktora policije Vladimira Rebića, „prekomandovan“ je i postavljen za načelnika PU Novi Sad,umesto Milorada Šušnjića, koji je smenjen u tajnosti.

Zašto je Šušnjić smenjen, ali i zašto je Malešić, iz kabineta ministra došao na poziciju prvog čoveka policije u Novom Sadu, vrh policije nije objasnio. Nezvanično se moglo čuti da je jedan od razloga bio i snimak brutalnog prebijanja iz Novog Sada, a o kome se saznalo tek 19 dana kasnije. Šušnjić je navodno postavljen na predlog i insistiranje Dijane Hrkalović.

Sa druge strane, Malešić je volšebno unapređen u čin generala. Njega je činom generala nagradio Nebojša Stefanović.

U čin generala policije tada su unapređeni pomoćnik direktora Slobodan Malešić, načelnik Uprave policije MUP-a Golub Gačević, načelnik Uprave granične policije Miljan Stanojević i komandant Žandarmerije Dejan Luković.

Slobodan Malešić avanzuje pred smenu Stefanovića
Slobodan Malešić avanzuje pred smenu Stefanovića

Malešić je čovek sa navodno završenom Policijskom akademijom, koji je imao klasičan razvojni put u karijeri sve dok 2004. godine nije postao šef obezbeđenja tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića. Svoj posao je, kažu, radio profesionalno, čak i dolazio u sukob sa Jočićem kad nije dozvolio da neki ministrovi prijatelji, zemljaci iz Crne Gore, uđu kod njega sa pištoljem za pojasom.

Nakon smene vlasti, Malešić je prebačen u Upravu saobraćajne policije, za Rebićevog zamenika.

Kad je 2014. godine imenovan Rebić za direktora policije, Malešić je postavljen za načelnika Uprave saobraćajne policije, a onda je marta 2016. postavljen za načelnika u PU Kragujevac gde se zadržao do polovine septembra te godine kad je postavljen za Rebićevog pomoćnika.

General Malešić u kabinetu direktora bio je zadužen za posebne jedinice policije i pregovore sa sindikatima, a na Šušnjićevo mesto dolazi, kako tvrde poznavaoci prilika, bez iskustva u poslovima opšte nadležnosti. Postavljanje Malešića iznenadilo je mnoge i zbog toga što je ostalo pitanje da li je moguće da na teritoriji Novog Sada, ali i Vojvodine, nema policajca koji bi mogao da obavlja posao načelnika, već je za to morao da bude doveden čovek iz kabineta.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar