„Orlovi“ se spremaju za Jamajčane!

Pripreme teku po planu i programu, ipak, selektor se i juče našao pred novim iskušenjem – ne može da računa i na Filipa Đuričića, pa su naknadno pozvani Gavrić i Vulić. – Nema otkazivanja utakmice sa Jamajkom, kaže generalni sekretar Jovan Šurbatović

Vrhunac sportske forme naši najbolji fudbaleri trebalo bi da dostignu na jesen, kada ih očekuju najveći ispiti u kvalifikacijama za odlazak na Mundijal. Do tada, pažnja selektora i stručnog štaba biće usmerena na praćenje forme svakog pojedinca, pa su naredne utakmice dobra prilika da igrači, koji do sada nisu bili u prvom planu, steknu veće poverenje selektora.

Dan pre puta, stiče se utisak da su naši fudbaleri, bez obzira na probleme, koji su sastavni deo sporta, ipak pripremljeni odlaze u Zemlju izlazećeg sunca, budućeg domaćina i organizatora Olimpijskih igara. Stoga su svi ulasci stranaca u Japan rigorozno nadgledaju. U to su mogli da se uvere i reprezentativci Jamajke koji su imali dosta problema sa testovima. Juče tokom dana mediji su objavili vest da je susret između Japana i Jamajke otkazan zbog problema gostujućih igrača sa virusom korona. Međutim, generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović, koji je prošle nedelje kao gost Uefe prisustvovao finalu Lige Evrope u Gdanjsku i završnom činu Lige šampiona u Portu, demantovao je ovu informaciju.

– Istina je da je bilo određenih problema sa testovima, ali koliko znam, a do sada nismo dobili nikakvo drugo uputstvo ili obaveštenje od domaćina, sve ide po planu. „Kirin kup”, će biti održan kako je i planirano. Naši fudbaleri se pripremaju za put, kao i za mečeve, 7. juna sa Jamajkom i 11. juna sa Japanom – kaže Šurbatović, koji je juče najveći deo svog radnog vremena proveo na Terazijama.

Selektor Dragan Stojković Piksi kome je prevashodni zadatak stvaranje uspešnog tima, a u cilju plasmana naše reprezentacije na svetsko prvenstvo, suočen je sa još jednim problemom. Naime, pred odlazak u Japan na povredu se požalio i fudbaler Sasuola Filip Đuričić pa je i on,  uz veću grupa igrača, oslobođen obaveza i puta na Daleki istok. Umesto njega, pozvani su mladi igrači Crvene zvezde Željko Gavrić i njegov nekadašnji saigrač, trenutno član italijanskog Krotonea Miloš Vulić.

U odsustvu kapitena Dušana Tadića, najverovatnije da će traku na ruci nositi Stefan Mitrović, fudbaler francuskog Strazbura. O novonastaloj situaciji Mitrović kaže:

– Za nas su Jamajčani donekle nepoznanica. Idemo na turneju da se još više uigramo. Istina je da je Nikola Milenković godina bio naš najstandardniji igrač. Puno će nam nedostajati. Ali, ovo je dobra prilika za mlade igrače. Mladi Sava Čestić je pravi profesionalac, odličan drug. Gledao sam derbi, iskreno nisam bio oduševljen kvalitetom utakmice. Znaju Zvezda i Partizan to mnogo bolje. Bila je velika tenzija, Zvezda je na kraju zasluženo osvojila trofej. Nadam se da će sledeće godine konkurencija biti mnogo jača i da će Partizan prevazići krizu.

S druge strane, Nikola Maksimović koji u španskom Hetafeu pokazuje odlične partije, ne krije da je iza njega možda i jedna od najtežih sezona u karijeri. Vezni fudbaler Srbije takođe žali što Srbija i ove godine neće biti među učesnicima na prvenstvu Evrope.

– Voleo bih da Turska napravi dobar rezultat, prevashodno zbog mog saigrača iz tima Enesa Unala. Gledaću šampionat. Kvalitetom smo zaslužili da budemo među učesnicima ali taj poraz od Škotske skupo nas je koštao. Ove utakmice sa Jamajkom i Japanom su dobra prilika da se bolje uigramo – kaže Maksimović.

Pre puta na Daleki istok naši najbolji igrači odigraće prijateljski meč sa mladom reprezentacijom, koja se pod vođstvom Zvonka Živkovića sprema za nove ispite sa Rusijom i Brazilom.

Bjeković vođa puta

Šef naše fudbalske delegacije koja prekosutra putuje u Japan biće, kako saznajemo, Nenad Bjeković, v. d. predsednika FSS! Iskusni fudbalski radnik, dugogodišnji sportski direktor Partizana, dojučerašnji potpredsednik Saveza, zapravo će biti jedini član Izvršnog odbora koji će putovati sa igračima i stručnim štabom. Ostali će po svemu sudeći, morati da sačekaju neku drugu priliku….

Šurbatović delegat Uefe na utakmicama u Kopanhagenu

Evropska fudbalska unija (Uefa) odredila je jedanaest delegata za predstojeći skup najboljih evropskih reprezentacija. Generalni sekretar FSS, koji je nedavno bio delegiran na polufinalnom meču Lige Evrope između Viljareala i Arsenala, biće jedan od delegata Uefe na prvenstvu. Odlučeno je da Šurbatović prati sve mečeve koji će se igrati u Kopenhagenu. Put Danske prvi operativac Saveza kreće 8. juna!

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar