Novi Sad: Protest lažnih ekologa i „žutih lopova“ protiv GUP!

Odbornici Skupštine grada u Novom Sadu usvojili su juče većinom glasova Nacrt Generalnog urbanističkog plana, koji između ostalog predviđa i izgradnju Novog Sada na vodi, a protiv su glasali odbornici SRS i Demokratske stranke Srbije.

Za Nacrt GUP glasala su 63 odbornika, a četiri su bila protiv, a uzdržanih nije bilo.

Sednici skupštine prethodili su protesti grupice lažnih ekologa i „žutih lopova“ iz duboko upokojene Demoktaske stranke i intervencija Žandarmerije koja je, opremljena šlemovima i štitovima, sprečila nekoiliko stotina demonstranata da probiju ogradu ispred zgrade Skupštine Vojvodine.

Tokom sukoba povređeno je nekoliko demonstranata i policajaca, a nakon protesta došlo je i do privođenja demonstranata koji su policijske štitove ofarbali u zeleno i oteli štit jednom policajacu. Građani su se se posle sukoba razišli, a pred zgradom Skupštine Vojvodine ostao je kordon policije.

Generalni urbanistički plan je usvojen uprkos brojnim primedbama i protestu građanskih aktivista.

Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da je cilj današnjeg protesta bio prekidanje sednice i istakao je da 70 ljudi ne može da maltretira grad.

Miloš Vučević

– Nikada nije bila javnija rasprava GUP-a, tri javne prezentacije su održane sa velikim brojem primedbi. Mirno spavam. Razvojni GUP je koncipiran i definisan od strane struke, a politika će dati konačnu reč pod okvirom Ustava i zakona. Grad čuvamo. Svašta se pričalo, da će Promenada potonuti, Spens propasti – ništa od toga se nije desilo. Uzeta su u obzir pozitivna demografska kretanja. Ovo je strateški dokument koji treba da da neku marginu kuda Novi Sad treba da se kreće u narednom periodu. Tvrdim da je ovo dobar plan, neću podleći manjoj skupini ljudi. Svako svoj posao, mirno i dostojanstveno. Grad će do 2030. narasti za preko 130 hiljada stanovnika. A plan daje i strože kriterijume za gradnju, veći broj parking mesta, veći broj zelenih površina – rekao je na konferenciji pred početak Skupštine prvi čovek Novog Sada.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar