NEMIRI U ŠVEDSKOJ: Masovni protesti građana zbog plana desničara da javno spale Kuran!

JOŠ jedna noć u južnom delu Švedske protekla je uz proteste i nemire zbog planova jedne antiislamske, krajnje desničarske političke stranke da, između ostalog, javno spali Kuran.

Policija je saopštila da je oko 100 uglavnom mladih ljudi bacalo kamenje, palilo automobile, gume i kante za smeće i postavilo ogradu u gradu Landskrona, nakon što su vlasti premestile demonstracije koje je tamo zakazala danska desničarska stranka Stram Kurs u obližnji grad Malme, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Kim Hild, portparolka policije na jugu Švedske, potvrdila je ranije da policija neće povući dozvolu za demonstracije koje organizuje desničarska stranka Stram Kurs u Landskroni navodeći da „je nivo slobode govora u Švedskoj veoma visok“.

– Pravo demonstranata da protestvuju i govore je ogromno i to se ne može ignorisati- rekla je Hild za švedsku novinsku agenciju TT.

Od prošlog četvrtka prijavljivani su sukobi u Stokholmu i u gradovima Linkoping i Norčeping, ali i na drugim lokacijama na kojima su desničari iz Stram Kursa planirali ili su već organizovali svoje skupove.

U petak uveče, u centralnom gradu Orebro izbili su direktni sukobi između demonstranata i kontrademonstranata zbog namere stranke Stram Kurs da javno zapali Kuran.

U tim neredima je povređeno 12 policajaca, a četiri policijska vozila su zapaljena.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar