Na severu Kosova napeto, ali mirno: Na Jarinju bez promena, na sever KiM ne može se ni peške

Situacija na severu Kosova i Metohije jutros je napeta, ali mirna. Saobraćaj na administrativnom prelazu Merdare normalno funkcioniše, dok na Jarinju nema promena u odnosu na jučerašnji dan, i dalje se na sever Kosmeta ne može ni pešice, javlja srpska novinska agencija SIA.
Na nekoliko kilometara od Jarinja stoji policija i ne pušta nikoga bez dozvole naše policije. Na putu prema Jarinju iz pravca Beograda je mirno i nema naznaka da se dešava nešto vanredno.
Policija u Rudnici jutros obaveštava vozače da pokušaju prelazak na alternativne prelaze.
Za sada je u funkciji samo prelaz Merdare, gde od jutros nema gužvi i čeka se 10 minuta. Na prelaz čekaju Albanci koji se na odmor vraćaju iz zapadnih zemalja.
Na tom administrativnom prelazu, tri sata posle ponoći, svi koji ulaze na Kosovo i Metohiju sa srpskim ličnim kartama, dobijaju dokument za ulazak, odnosno izlazak sa teritorije Kosmeta, javlja srpska novinska agencija SIA.
Svaki putnik sa srpskom ličnom kartom, dužan je, kako je objašnjeno ekipi Tanjuga, da taj dokument preda prilkom izlaska sa teritorije Kosova i Metohije.
Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.
Noć je protekla mirno, manje su tenzije.
Srbi sa severa Kosova i Metohije, protestujući zbog odluke Prištine o preregistraciji i ličnim kartama, u nedelju uveče blokirali su saobraćaj na magistralnim putevima – u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leška prema Jarinju i mestu Zupce kod Zubinog potoka.
Prištinska vlada saopštila je noćas da će odluke o ličnim dokumentima i preregestricaiji vozila biti odložene do 1. septembra, ukoliko budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar