MUP: U Srbiji nije pronađena nijedna droga u obliku žvaka!

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je jutros da do sada u Beogradu nije pronađena nijedna droga u obliku žvaka, javlja Srpska informativna agencija SIA.

Povodom obaveštenja koje se juče proširilo roditeljskim Vajber grupama, o tome da se na tržištu pojavila droga u obliku gume za žvakanje, poznatija kao „kids droga” i čist nikotin „snus” koji su dostupni đacima, iz MUP-a su uputili poziv roditeljima da obaveste policiju ukoliko dođu do nekih novih informacija.

„Policajci prilikom pronalaska bilo koje supstance za koju posumnjaju da je droga oduzimaju je, nakon čega se vrši dalje veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci, odnosno drogi”, navedeno je u saopštenju.

Uznemiravajuće obaveštenje koje kruži Viber grupama glasi:

„Dragi roditelji,

Htela sam da Vas obavestim da su se pojavile na tržištu  psihoaktivne supstance koje su lako dostupne učenicima.

Jedna je u obliku žvake poznatija kao ‘kids droga’, efekat počinje nakon 15 minuta i jači  je od ekstazija, a tragovi skrivanja su posebna zamka za roditelje i zaposlene u školi, jer je umotana kao pakovanje žvaka.

Druga je takozvana ‘snus’ – čist nikotin u prahu koji se pakuje u malim vrećicama čaja i on se sisa ili šmrče. Veoma je jeftin, kesica košta 100 – 150 dinara.

Molim Vas da sa decom porazgovarate o ovome, da budu obazrivi da im neko ne ‘podvali’ žvaku…”

Obaveštenje je preplašilo mnoge roditelje, mada je bilo i onih koji su se zapitali da li je poruka istinita ili je još jedna u nizu laži. Jedna majka je na obaveštenje reagovala upozorenjem da se neko ozbiljno poigrava sa roditeljima:

„Dragi roditelji znam da se brinete svi, neki više pokazuju neki manje ali naša briga je realna. Svakako razgovarajte sa svojom decom o ovom problemu, ja već jesam. Pitala sam samu sebe da li je ovo moguće, ceo dan se pitam. Malo pre mi je majka poslala nekoliko kesica čaja i sad se smejem jer neko se ozbiljno poigrava sa nama, roditeljima.”

Zapravo, u porukama koje se dele u Vajber grupama nalazi se i slika kako izgleda  „snus” upakovan, koji navodno kruži među osnovcima. Pojedini roditelji su ambalažu prepoznali, jer je reč o čaju, pa se sada postavlja i pitanje da li je možda sva ujdurma marketinškli trik konkurencije.

Kako god, važno je da se spreči dilovanje droge po školama, pokazalo se dosta uspešno ako škola ima svog policajca. Nastavnici očekuju od roditelja da ih obaveštavaju ukoliko primete bilo šta sumnjivo. Razgovor sa decom u krugu porodice je važan, stručnjaci poručuju: „Razgovarajte, izgradite odnos uzajamnog poverenja, bez grdnje ili fizičkog kažnjavanja”.

Za sad, kako se ispostavilo nema mesta za uznemirenost, iako obaveštenje ne treba olako shvatati.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar