Krivična prijava protiv gradonačelnika Brusa zbog divlje gradnje!

Protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića, Ministarstvo građevinarstva je podnelo krivičnu prijavu zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji ima kao predsednik Opštine, prekršio zakon, piše Insajder.

Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Navodima u krivičnoj prijavi Ministarstvo građevinarstva praktično je potvrdilo istraživanje Insajdera koje je objavljeno u emisji “Vrh bezakonja”.

Po zakonu o ozakonjenju objekata omogućena je legalizacija bespravnih objekata izgrađenih do kraja januara 2014, što je i očito bio razlog da se zahtev zavede kao da je predate pre tog roka.

Ovaj dokument poslužio je investitorki i da tuži Ministarstvo i tako pokuša da spreči rušenje objekta do okončanja Upravnog spora.

Ministarstvo građevinarstva, nakon sprovedene kontrole u julu 2018. podnelo je krivične prijave protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića za trgovinu uticajem, ali i protiv investitorke Snežane Mitković i NN službenog lica zbog sumnje da su počinili krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Protiv Snežane Mitković već se vodi predistražni postupak za krivično delo, nelegalna gradnja, pred osnovnim tužilaštvom u Brusu.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi u koju je Insajder imao uvid, postoji osnovana sumnja da je predsednik opštine Brus Milutin Jeličić u periodu od 14.07.2017. do 26.02.2018. iskoristio svoj službeni položaj da pomogne investitorki Snežani Mitković da spreči rušenje nelegalnog objekta.

Prema sumnjama Ministarstva on je iskoristio uticaj i NN licu naložio da u službenu evidneciju unese neistinite podatke.

“Milutin Jeličić je u nameri da omogući investitorki nelegalnog objekta na Pančićevom Vrhu, Snežani Mitković, da taj objekat uvede u postupak ozakonjenja i spreči rušenje, u dogovoru sa njom, izdao nalog NN službenom licu opštinske uprave Brusa da u službenu knjigu unese neistinite podatke i službenim pečatom overi spise sa neistinitom sadržinom – lažnu prijavu za legalizaciju objekta izgrađenog bez građevinske dozvole za navodno izgrađen poslovno stambeni objekat”, navodi se između ostalog u obrazloženju krivične prijave Ministarstva građevinarstva.

U istom dokumentu se navode i svi dokazi do kojih je tokom kontrole Ministarstvo došlo, a koji ukazuju na to da je zahtev za legalizaciju falsifikovan.

“NN službeno lice opštinske uprave Brus na lažnoj prijavi stavilo zavodni pečat sa neistinitim zavodnim brojem i datumom prijema – 20.01.2014. “, navodi se u krivičnoj prijavi.

Naime, tokom kontrole sprovedene 13. jula 2018. godine, utvrđeno je da zahtev za legalizaciju Snežane Mitković u Odseku za urbanizam nije zaveden, niti je ikad izdat.

S druge strane, u zavodnim knjigama pisarnice jeste upisan. Inspekcija je ustanovila tada da je zahtev za legalizaciju Snežane Mitković, koji je navodno primljen u januaru 2014. zapravo naknadno dodat.

Kao dokaz uzeta je prijemna knjiga opštinske uprave za 2013. i 2014. Predmet Snežane Mitković zaveden je pod brojem 44. I poslednji je u prvoj knjizi. Druga knjiga takođe počinje brojem 44.

“Imajući u vidu da sledeća zavodna knjiga počinje sa brojem 44, neosporno proizilazi da su u prvoj knjizi u kojoj je započeta evidencija za 2014. naknadno dodata dva broja 44 i 45”, navodi se u obrazloženju krivične prijave.

U zavodnoj knjizi upisano je da je predmet Snežane Matković primljen 15. januara 2014. godine, zaveden je “za Odsek za Urbanizam”, ali da nema potpisa ko je predmet preuzeo.

Da je zahtev za legalizaciju falsifikovan i da nelegalni objekat nije postojao 2014, Republička građevinska inspekcija je ustanovila i na osnovu satelitskog snimka iz 2015. godine objavljenom na INSPIRE WEB portalu. Takođe se navodi i da ovaj objekat ne postoji ni u popisu liste svih nelegalnih objekata izgrađenih u Nacionalnom parku Kopaonik do 2016.

Zbog toga se u krivičnoj prijavi navodi i da je predsednik opštine Brus Milutin Jeličić doveo u zabludu tadašnjeg zamenika predsednika opštine i člana gradskog veća Aranđela Stojkovića da je na lokaciji Pančićev vrh postojao objekat investirorke Snežane Mitković, te je Stojković pod pritiskom potpisao saglasnost da je lažna prijava Snežane Mitković iz 2014. primljena te godine. Da je potpisao sporni dopis Stojković je potvrdio u razgovoru za Insajder.

Jeličić je kadar Velje Ilića a „preleteo“ je u Vučićevo jato tek nakon sukoba Velje Ilića sa braćom Vučić. Kako god bilo, Milutinu Jeličiću je ovo četvrti mandat na mestu predsednika opštine, a peti u vlasti od 2000. U dva navrata – od 2003. do 2006, te od 2008. do 2012. – bio je i narodni poslanik. Zbog toga što je večiti vladar u Brusu, sugrađani ga u šali zovu „kopaonički Sadam“…

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar