KRAGUJEVAC: Gradske litije u Ponedeljak 24. juna

Pod pokroviteljstvom grada Кragujevca, održavaju se Svetotrojičke duhovne svečanosti koje traju do 26. juna, a Litije će ulicama grada proći u Ponedeljak 24. juna od 10.15 sati, posle Svete arhijerejske liturgije koja u Porti Stare crkve počinje u 8.45 sati.

Uz blagoslov njegovog preosveštenstva gospodina Jovana, a pod pokroviteljstvom grada Кragujevca i gradonačelnika Nikole Dašića, i ove godine organizujemo gradsku slavu i litije, kao slavu Stare Miloševe crkve. Ovo je manifestacija, rekao je Miroslav Petrašinović, savetnik gradonačelnika od velikog kulturnog značaja za grad Кragujevac jer promoviše zajedništvo, ljubav, osnovne tradicionalne vrednosti srpskog društva na kojima je ono i nastalao.

On je pozvao sve sugrađane, od najmlađih do najstarijih, da uzmu učešće u liturgiji i litiji kao molitvenom hodu, tokom kojih će mitropolit vladika Jovan, uzneti molitve za spasenje i napredak grada Кragujevca. Iz godine u godinu sugrađani prepoznaju značaj litije i sve je veći broj njih koji zajedno sa nama učestvuju u molitvenom sabranju, pa se nadamo, dodao je Petrašinović, da će ove godine biti još više naših sugrađana.

„Već godinama se okupljamo istim povodom, razmišljanjima i sa ciljem da iz srca pokažemo šta osećamo, šta želimo ovom gradu i ljudima koji u Кragujevcu borave, žive i dolaze, rekao je sveštenik Šumadijske eparhije Nenad Milojević. Ovo je još jedna prilika da se okupimo i pokažemo da smo zajedno uspešniji, bolji, snalažljiviji, jači i spremni za bilo šta što nas u životu čeka, jer šta god da poželimo i šta god da započnemo ništa neće biti dovoljno dobro ako pre toga ne prizovemo Božiji blagoslov da bude sa nama. Ovaj krsni molitveni hod koji po ko zna koji put sprovodimo gradom, samo je još jedan vapaj ka živome Bogu da nam bude na pomoći i dopusti da naše male, ljudske želje i planove sprovedemo do kraja“, rekao je sveštenik Nenad.

Svetotrojičke duhovne svečanosti koje su kao i prethodnih godina posvećene deci i porodici, počinju večeras predavanjem dr Danila Mihajlovića, teologa i psihoterapeuta, na temu „Кako sačuvati decu i izvesti ih na pravi put“ u zgradi Stare skupštine. U utorak 25. juna od 19.30 sati grupa „Legende“ održaće koncert narodne i duhovne muzike u porti Stare crkve, a u sredu 26. juna takođe od 19.30 koncert uz učešće folklorne grupe “Srpska tradicija“ iz Beograda održaće ansambl Ministarstva odbrane RS „Stanislav Binički“.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar