Kočović prognozirao novi korona rekord, sada kaže da je najgore prošlo: Uprkos „crnom“ utorku, beležimo pad

Profesor informatike Petar Kočović prognozirao je uz pomoć svog matematičkog modela da je mogući broj zaraženih u ovom talasu epidemije korona virusa viši od 7.400 zaraženih. Nakon što je neslavna prognoza ostvarena, u razgovoru za Telegraf.rs kazao je da je najgore prošlo, te da je pik za nama. Danas navodi i da se uprkos visokim brojkama, među kojima najvišom zabeleženom u utorak 28. septembra, beleži i blag pad u broju zaraženih, a procenjuje i kraj talasa koji se pomerio na 18. decembar


– Matematički pik je bio 23. Tada smo imali 6.480 obolelih – kazao je profesor.

Kako dalje navodi, bez obzira na najveći pad zaraženih od pre dva dana, kriva je pokazala blagi pad.

– Računajući od pretprošlog petka do prošle nedelje imali smo pad koji je veći od čekivanog broja zaraženih u ovoj fazi. Poslednji brojevi su možda posledica realne zaraze, a možda toga što za vikend nisu ubeležili sve, pa se to prelilo na ponedeljak i utorak – kazao je navodeći da oboleli rezultate dobijaju tokom dana, ali da u pojedinim mestima statistika kasni.

O brojkama koje su nadvisile prošlogodišnji rekord po broju zaraženih kaže da su neprijatno iznenađenje, ali da očekuje da broj zaraženih danas padne ispod 8.000. Ujedno ocenjuje da su opšta očekivanja da pad bude nagliji, što nažalost nije slučaj.

Kako je u razgovoru za Telegraf.rs rekao 10. septembra, najveći broj zaraženih mogao bi biti između 7.400 i 10.500.

– Postoje srednja vrednost, minimalna očekivanja i maksimalna očekivanja. Minimalno očekivanje je bilo 7.400, kada nismo imali srednju vrednost, a ovo je gornja vrednost koju smo matematički mogli da dostignemo. Mi to nismo dostigli, a donju smo premašili bukvalno za hiljadu – objasnio je kako se ranije prognoze i aktuelni podaci poklapaju.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar