KO JE UBIO OLIVERA?: Zašto se ćuti o raspoloživim dokazima?

Povodom deset meseci od ubistva Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“  su ispred sedišta SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde je Ivanović likvidiran, članovi njegove porodice, saradnici i prijatelji palili sveće, kao što to čine svakog 16. u mesecu.

Počinioci i nalogodavci ovog zločina za sada nisu poznati javnosti, kao što se gotovo ništa ne zna o istrazi koju je 8. marta Specijalno tužilaštvo Kosova preuzelo od Osnovnog tužilaštva iz Kosovske Mitrovice.

„Javna politička prepucavanja, spinovanja i rijaliti i dalje se nastavljaju, a glavna pitanja i teme ostaju nedorečene i bez odgovora. Zato i danas sa ovog mesta, gde ti je bolesni um uskratio pravo na život, tražimo od vlasti iz Prištine, Beograda i međunarodne zajednice da kažu šta su uradili da se ubica pronađe“, poručeno je danas iz SDP, koja je prethodno i od međunarodnih predstavnika na KIM tražila da rasvetle ubistvo njenog predsednika.

Miroslav Ivanović, brat ubijenog lidera SDP, kaže za Danas da „u proteklih deset meseci porodici niko nije obratio – ni jedna od tri strane uključene u istragu – kosovska, Beograd, Euleks, čak ni iz ljudskog razloga da ih obaveste o globalnom toku istrage“.

– Oliverovo ubistvo pomenuto je pred SB UN, ali nema nikakvih informacija. Nedavna odluka nadležnih kosovskih institucija da nagradu za informacije o Oliverovom ubistvu povećaju na 20 hiljada evra poražavajuća je – govori da nemaju podatke ni o počiniocima ni o nalogodavcima, nego ih sad traže od građanstva. Govorilo se o pritiscima, spremnosti Beograda i Prištine da zajednički deluju, uključivanju FBI u istragu, a od prvog momenta niko ne želi da komentariše raspoložive dokaze – kamere u Kosovskoj Mitrovici i ispred sedišta SDP. Tvrde da ne postoje snimci. Veliki je jaz između izjava zvaničnika i onog što mediji objavljuju, bez obzira ko im je te informacije dao. Sve je to nepouzdano, mada nisam uveren da se ne raspolaže dokazima. Nadam se da oni kojima je stalo do očuvanja Srba na KiM otkriti istinu – napominje Miroslav Ivanović, inače sudija Apelacionog suda Kosova.

Ksenija Božović, zamenik predsednika SDP, kaže da ovoj inicijativi još nisu vraćeni oprema i resiveri, uprkos svakodnevnim zahtevima, pogotovo posle najave da će opremu proslediti nekoj stranoj laboratoriji, gde će pokušati da izvuče snimke, što joj nije bilo dozvoljeno na dan ubistva. Ona kaže da pojedini ljudi iz Prištine nezvanično tvrde da imaju sve – dokaze i snimke.

Dok zvanični Beograd, Priština i međunarodna uprava na KiM ćute, pitanje je i da li je opozicija u Skupštini Srbije učinila sve što je mogla da se o likvidaciji Olivera Ivanovića bar ne ćuti. Sanda Rašković Ivić, potpredsednik Narodne stanke, kaže za naš list da je „opozicija pogrešna adresa kad je reč o ovom slučaju, jer nema pristup nadleštvima, niti može da izvrši pritisak na Prištinu, čak se odbija i svaki njen pokušaj da se na dnevni red Skupštine Srbije stavi formiranje anketnog odbora o okolnostima Ivanovićevog ubistva“. Ona podseća da „Skupština Srbije gotovo 30 meseci nije imala sednicu o KiM, osim za javnost zatvorenog zasedanja Kosovskog odbora na kome je poslanicima samo saopšteno da je situacija teška“.

– Srpska lista je na vlasti sa Ramušem Haradinajem i ona bi mogla da utiče da se pitanje ubistva Olivera Ivanovića stavi na dnevni red i otkriju nalogodavci i počinioci. Samo vlast u Beogradu može da izvrši pritisak na vlasti u Prištini. Moje lično mišljenje je da to ubistvo zvanično neće biti rešeno, iako podozrevam da su počinioci poznati. Mislim da će se saznanja o Ivanovićevom ubistvu koristiti u nekom većem „paketu“ i za političku trgovinu, kad to bude odgovaralo – smatra Sanda Rašković Ivić.

Zvaničnici Srpske liste, koja čas izlazi, čas ulazi u kosovske institucije, a poslednjih dana tvrdi i da „opoziciono deluje“ u kosovskom parlamentu, što mnogi vide kao pomoć Beograda Hašimu Tačiju u „miniranju“ vlade Ramuša Haradinaja, juče nisu odgovarali na telefonske pozive.

– Ne znam da li je Srpska lista u Skupštini Kosova ili u bilo kojoj nadležnoj instituciji pokrenula pitanje Ivanovićevog ubistva, jer mu je minutom ćutanja kosovski parlament odao počast na insistiranje Albanaca. Za ovih deset meseci nigde nismo čuli ni videli da je Srpska lista bilo šta uradila, iako je u kosovskim institucijama. Njeni poslanici u Skupštini Kosova trebalo bi stalno da postavljaju pitanja, pričaju i insistiraju da se ovo ubistvo reši – kaže Ksenija Božović.

Fond solidarnosti za žrtve sistema

– Mislim da bi trebalo osnovati fond solidarnosti koji bi pomogao svim ljudima koji direktno dođu pod udar režima. To je potrebno kako bi se građani ohrabrili i znali da neće ostati gladni ukoliko krenu u borbu protiv sistema – kaže Vesna Pešić.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar